Opdrachtgevers:

Team Helicon uit Nijmegen wint goud tijdens Nationale Wedstrijd Tuinaanleg 2020

Team Helicon uit Nijmegen wint goud tijdens Nationale Wedstrijd Tuinaanleg 2020

maandag 17 februari 2020

Team Helicon uit Nijmegen wint goud tijdens Nationale Wedstrijd Tuinaanleg 2020

Na tweeënhalve dag keihard werken toonden Thijs Janssen en Guus Kanters van team Helicon uit Nijmegen zich zaterdagmiddag 15 februari de winnaars van de Nationale Wedstrijd Tuinaanleg. Tijdens de finale die plaatsvond op de consumentenbeurs TuinIdee in de Brabanthallen in ‘s-Hertogenbosch kregen zij de meeste punten voor hun tuin. Op de tweede plaats eindigde het team van Zone.college uit Zwolle. Het brons ging naar het team van het Zone.college uit Almelo. Team Helicon uit Boxtel werd vierde.

Het niveau van de competitie lag hoog dit jaar, zo constateerde de jury. Het winnende team blonk volgens de jury uit in de nauwkeurige maatvoering. “Ze hebben zeer vakkundig doorgewerkt, en steeds de rust bewaard”, aldus juryvoorzitter Bas van Swigchem. “Dat belooft wat voor EuroSkills, want daar zijn dat soort vaardigheden enorm belangrijk.”

EuroSkills
In september zullen Thijs en Guus de nationale titel ‘beste hovenier’ verdedigen tijdens EuroSkills in Graz (Oostenrijk). “Super!”, is hun enthousiaste reactie. “Dit was al een geweldige ervaring”, aldus Thijs. “We hebben in deze dagen zóveel geleerd! Bijvoorbeeld om onder druk goed te blijven samenwerken, ook als het soms tegenzit”, zegt Guus.

Technische uitdagingen
De opdracht voor de tuin van 25 m2 bevatte dit jaar uiterst pittige technische uitdagingen. Hoge bergen, klaterende beken, gletsjerkeien, Oostenrijkse

Dennen vormden de inspiratie voor deze tuin met een knipoog naar het Europese Kampioenschap van dit jaar in Oostenrijk. Er zat veel meetwerk in de schutting en de vijver. “Bijna geen haakse hoeken”, aldus Guus. “We moesten vanuit meerdere punten meten, ook in het werk. Dat maakte het lastig.”

Vakkanjers
Presentatrice Marit van Bohemen reikte samen met VHG-directeur Egbert Roozen de oorkondes en medailles uit aan de teams. Roozen complimenteerde de organisatoren, deelnemers, jury en sponsoren met deze uitstekende promotie voor het groene vak. “Deze wedstrijden zijn een mooi voorbeeld van hoe onderwijs en bedrijfsleven in de groenbranche samenwerken. Zo doen we er alles aan om jongeren te interesseren voor dit mooie beroep.”

Organisatie
De Nationale Wedstrijd Tuinaanleg wordt jaarlijks georganiseerd door Branchevereniging VHG in samenwerking met de Agrarische Opleidingscentra.

FNV Agrarisch Groen, CNV Vakmensen, Colland Arbeidsmarkt, WorldSkills Netherlands en andere partijen maken deze wedstrijden mede mogelijk en dragen deze een warm hart toe. De wedstrijden hebben tot doel meer aandacht te vragen voor het hoveniersvak en jongeren te laten zien dat het vak van hovenier veelzijdig en interessant is.

Terug naar nieuwsoverzicht
Delen op:

Maak kennis
met de VHG Domeinen

Leden VHG

Ontdek de voordelen van het VHG-lidmaatschap. Bekijk het nieuws, de agenda, publicaties en handige tools.

Ga naar leden VHG

Zakelijke opdrachtgevers

Voor elk groenproject de juiste VHG-professional. Van ontwerp en advies tot realisatie, beheer en onderhoud.

Ga naar zakelijke opdrachtgevers

Consumenten

Uw VHG-hovenier zorgt voor meer tuinplezier. U bent verzekerd van vakmanschap, deskundig advies én garantie.

Ga naar consumenten