Opdrachtgevers:

Temperatuur en De Levende Tuin

Temperatuur en De Levende Tuin

woensdag 9 mei 2018

Temperatuur en De Levende Tuin

Er komen steeds meer warme zomers met hete dagen. In een versteende omgeving wordt het nog eens extra warm. In overwegend ‘stenige’ wijken, met weinig groen, hebben de bewoners tijdens hittegolven last van de warmte. Mensen slapen minder goed en er zijn zelfs extra sterfgevallen tijdens warme dagen. Aanplant van groen helpt om temperatuurstijging in de bebouwde omgeving te dempen. Informatie en inspiratie daarvoor vindt u in de vernieuwde handleiding De Levende Tuin. 

 

Wat
Bij hoge temperaturen verandert de bebouwde omgeving in een hitte-eiland. Hitte (extreme warmte) is vooral gevaarlijk voor ouderen, baby’s, zwangeren en chronisch zieken. Daarnaast beïnvloedt hitte onze productiviteit en ons concentratievermogen. We zijn eerder sneller geïrriteerd en vermoeid of uitgeput.

 

Groen draagt bij aan het verminderen van de hitte rondom woningen en gebouwen in de zomer. En ook aan het verminderen van wateroverlast bij hevige regenbuien op een ander moment.

Groene tuinen, pleinen en parken zijn koelte-eilanden in de stad. Afhankelijk van de grootte is een koelend effect tot 700 meter in de omgeving mogelijk. 

Hoe
Groen koelt de lucht door het leveren van schaduw en zorgt voor verkoeling door verdamping. Het effect van schaduw is groot. Daarvoor zijn bomen en struiken belangrijk.

Lage vegetatie geeft geen schaduw maar zorgt wel voor minder opwarming. Dakgroen en gevelgroen zijn gunstig voor de isolatie van gebouwen. Ze verminderen ook de kosten voor koeling in de zomer en verwarming in de winter. Zonnepanelen op groene daken gaan langer mee en kunnen tot ca. 16% meer rendement halen.

 Warmtebeelden van het verkoelend effect van bomen en klimplanten tegen een muur. Onder het bladerdek van de kroon kan de temperatuur van harde oppervlaktematerialen wel 15 °C lager zijn dan op enige meters afstand, waar materialen niet beschermd zijn tegen de zon. Het vergroten van de ‘bedekkingsgraad’ van de bodem door het bladerdek van bomen is een belangrijk hulpmiddel om het hitte-eilandeffect te verminderen. Gezonde bomen met veel bladeren en een grote brede kroon werken het best.

Voorbeelden
Kijk in de vernieuwde handleiding De Levende Tuin. Recent onderzoek is vertaald naar 210 pagina’s praktische informatie en inspirerende voorbeelden. Voor particulieren en woningbouw. Voor groen bij bedrijven, scholen en zorginstellingen. En in de openbare ruimte. Met handige tips. 

Direct bestellen; voor VHG-leden is de introductieprijs van toepassing (zie ledengedeelte VHG-website).

Terug naar nieuwsoverzicht
Delen op:

Maak kennis
met de VHG Domeinen

Leden VHG

Ontdek de voordelen van het VHG-lidmaatschap. Bekijk het nieuws, de agenda, publicaties en handige tools.

Ga naar leden VHG

Zakelijke opdrachtgevers

Voor elk groenproject de juiste VHG-professional. Van ontwerp en advies tot realisatie, beheer en onderhoud.

Ga naar zakelijke opdrachtgevers

Consumenten

Uw VHG-hovenier zorgt voor meer tuinplezier. U bent verzekerd van vakmanschap, deskundig advies én garantie.

Ga naar consumenten