Opdrachtgevers:

Terugkoppeling klimaatadaptatie in de groensector Waterschap Drents Overijsselse Delta

Terugkoppeling klimaatadaptatie in de groensector Waterschap Drents Overijsselse Delta

donderdag 2 augustus 2018

Terugkoppeling klimaatadaptatie in de groensector Waterschap Drents Overijsselse Delta

Eind vorig jaar werden er tijdens de bijeenkomst ‘Klimaattuinen: kansen voor de groensector’ allerlei ideeën ingebracht over hoe Waterschap Drents Overijsselse Delta tuinbezitters kan aansporen de tuin klimaatbestendig in te richten. Nu is Waterschap Drents Overijsselse Delta benieuwd naar uw ervaringen. Merkt u dat tuinen vaker klimaatbestendig worden ingericht, bijvoorbeeld in gebieden waar veel wateroverlast is? Heeft u mooie voorbeelden en geslaagde projecten? Of loopt u tegen praktische problemen aan? Via een korte enquête horen zij graag van u! Deze enquête vindt u hier. Men hoort graag ook mooie voorbeelden van u.

Waterschap Drents Overijsselse Delta werkt aan meer aandacht voor water in de tuin. En doen mee aan Regenwaterambassadeurs, een project waarbij een aantal huishoudens in Deventer is afgekoppeld. Verder stond het waterschap op de Tuininspiratiedag in Zwolle met een stand over het opvangen van water in de tuin, gaven ze een presentatie op een regiobijeenkomst van VHG Oost en is het waterschap met verschillende gemeenten in gesprek over dit onderwerp. Via Tuinbranche Nederland zijn ze aangesloten bij April Watermaand en proberen ze ook in tuincentra aandacht te krijgen voor water in de tuin.

Voorbeeldtuinen
Het waterschap krijgt steeds meer vragen over afkoppelen en groene daken. De subsidieregeling speelt daar ook een rol in. Het waterschap zoekt locaties voor klimaatbestendige voorbeeldtuinen. Er zijn concrete plannen voor een klimaatbestendige voorbeeldtuin bij de nieuwe wijk Steenbrugge in Deventer. Daarnaast zijn ze met de gemeente Assen in gesprek over mogelijke voorbeeldtuinen voor nieuwbouw in Kloosterveen en met de gemeente Zwolle over voorbeeldtuinen voor nieuwbouw in Stadshagen.

Hoveniersopleidingen
Waterschap Drents Overijsselse Delta draagt ‘Water in de tuin’ aan als belangrijk onderwerp voor hoveniersopleidingen. In maart hadden ze twintig docenten van verschillende groenopleidingen uit het noorden op bezoek, waarmee zij een aantal projecten bekeken en spraken over hoe het thema water in het lesprogramma past; na afloop hebben we ook input voor lesmateriaal gegeven. Naast de hoveniersopleidingen hebben we ook aandacht voor andere takken van onderwijs.

Verdere plannen
Onder de voorlopige naam ‘klimaatambassadeurs’ zoekt het waterschap  inwoners die knelpunten voor wateroverlast en hittestress in de gaten houden en hiertegen maatregelen willen nemen. Ook zoeken zij naar een manier om in de bouwsector meer aandacht te krijgen voor bodemstructuur. Hoe krijgen we projectontwikkelaars zover dat ze standaard bij ieder project ‘goede grond’ opleveren? Ze verkennen met gemeenten of hier wettelijke instrumenten voor moeten worden gebruikt of dat er andere opties zijn.

Terug naar nieuwsoverzicht
Delen op:

Maak kennis
met de VHG Domeinen

Leden VHG

Ontdek de voordelen van het VHG-lidmaatschap. Bekijk het nieuws, de agenda, publicaties en handige tools.

Ga naar leden VHG

Zakelijke opdrachtgevers

Voor elk groenproject de juiste VHG-professional. Van ontwerp en advies tot realisatie, beheer en onderhoud.

Ga naar zakelijke opdrachtgevers

Consumenten

Uw VHG-hovenier zorgt voor meer tuinplezier. U bent verzekerd van vakmanschap, deskundig advies én garantie.

Ga naar consumenten