Opdrachtgevers:

Tweede VHG Docentendag goed bezocht

Tweede VHG Docentendag goed bezocht

donderdag 12 oktober 2017

Tweede VHG Docentendag goed bezocht

Bedrijven en scholen werken samen aan actueel groen onderwijs

Tijdens de tweede VHG Docentendag op 5 oktober bij Hogeschool Van Hall Larenstein in Velp maakten zo’n zeventig docenten van groene mbo-scholen kennis met de nieuwste ontwikkelingen in het groene vak. Het veranderende klimaat en de effecten daarvan hebben grote gevolgen voor het werk in de groene sector. Daarom stonden de kwaliteit van de leefomgeving en duurzaamheid centraal op deze dag. Het onderlinge contact werd door de aanwezigen zeer gewaardeerd. De jaarlijkse VHG Docentendag maakt onderdeel uit van het beleid van Branchevereniging VHG om het groene bedrijfsleven en onderwijs méér met elkaar in contact te brengen.

“Bedrijven en scholen moeten samen méér verantwoordelijkheid nemen voor het opleiden van nieuwe mensen voor de sector. Goed groen onderwijs is daarvoor onmisbaar en kan jongeren ‘verleiden’ om te kiezen voor groen mbo.” Met die boodschap opende Wim van Ginkel, werkgeversvertegenwoordiger in de Sectorkamer Voedsel, Groen en Gastvrijheid van de Stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB), de middag. Hij voorziet de komende jaren een enorme behoefte aan nieuwe medewerkers vanwege de aantrekkende economie en de verwachte grote uitstroom vanwege pensionering. “Wie van school komt heeft altijd werk.”

Vakman van de toekomst
Klaas Kiekebos, operationeel directeur van Donkergroen, schetste een beeld van de ontwikkelingen in de groene sector en in zijn bedrijf. “De sector moet oplossingen bieden voor problemen rond klimaatverandering, gezondheid en leefmilieu. Veel uitdagingen staan ons te wachten: wateroverlast, hittestress, luchtkwaliteit en biodiversiteit, maar ook onkruidbeheersing op verharding, digitalisering, logistiek en duurzaamheid. Als sector werken we hard aan oplossingen. De eerste circulaire tuin in Nederland van ABN Amro is een mooi voorbeeld van hergebruik van materialen.” Klaas Kiekebos voorziet in de toekomst drie soorten mbo-vakmensen: de echte specialist, de allrounder die overal inzetbaar is en de leider die zorgt voor jobcarving, het splitsen van geschoold en ongeschoold werk. Jobcarving kan interessante banen opleveren voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Het zijn allemaal uitdagingen voor jonge mensen die overwegen tot de bedrijfstak toe te treden. En de groene sector heeft die mensen hard nodig. Alleen al Donkergroen heeft de komende vijf jaar behoefte aan zo’n 300 nieuwe vaste medewerkers. 

Nieuw lesmateriaal
Tijdens de VHG Docentendag waren er workshops over de Veerkrachtige Groene Stad, bodem en bemesting, bodemstructuur, werken met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, Associate Degree en er was een introductie van het nieuwe lesmateriaal Dak- en Gevelbegroening. Specialistisch werk waarvoor per jaar zo’n 40 tot 60 nieuwe medewerkers nodig zijn. Komend voorjaar gaat dit keuzedeel bij een aantal mbo-scholen van start. Belangrijk onderdeel van het keuzedeel is de beroepspraktijkvorming die wordt verzorgd bij toonaangevende bedrijven in dit specialistische deel van de markt. 

Samenwerking met het Ontwikkelcentrum
Jeroen Zijlmans, beleidsadviseur Onderwijs en Arbeidsmarkt bij Branchevereniging VHG en Jan van Driel, leermiddelenspecialist bij het Ontwikkelcentrum, ondertekenden namens beide organisaties een samenwerkingsovereenkomst. VHG stelt haar lesmateriaal en de plantenkennistrainer beschikbaar. Het Ontwikkelcentrum, uitgever van leermiddelen voor groen onderwijs, biedt startpagina’s aan met complete digitale lespakketten van al het lesmateriaal dat voor hoveniers van belang is. VHG heeft daarnaast haar eigen ontwikkeltrajecten. Kijkend naar de toekomst worden samen veel nieuwe zaken opgepakt. 

Terug naar nieuwsoverzicht
Delen op:

Maak kennis
met de VHG Groepen

Leden VHG

Ontdek de voordelen van het VHG-lidmaatschap. Bekijk het nieuws, de agenda, publicaties en handige tools.

Ga naar leden VHG

Zakelijke opdrachtgevers

Voor elk groenproject de juiste VHG-professional. Van ontwerp en advies tot realisatie, beheer en onderhoud.

Ga naar zakelijke opdrachtgevers

Consumenten

Uw VHG-hovenier zorgt voor meer tuinplezier. U bent verzekerd van vakmanschap, deskundig advies én garantie.

Ga naar consumenten