Opdrachtgevers:

Veiligheid en De Levende Tuin

Veiligheid en De Levende Tuin

donderdag 17 mei 2018

Veiligheid en De Levende Tuin

Mensen voelen zich veiliger en gelukkiger in een groene omgeving. Agressie en geweld komen minder vaak voor in omgevingen met groen. Wijken met groen hebben 42% minder criminaliteit dan wijken zonder groen. Met informatie en inspiratie uit de vernieuwde handleiding De Levende Tuin kan de groenprofessional komen tot groene oplossingen die bijdragen aan een veilige omgeving.

 

Wat
Mensen voelen zich veiliger naarmate de hoeveelheid groen in hun omgeving toeneemt. Een goede inrichting, aanleg en beheer van de groene omgeving draagt bij aan een succesvol sociaal en veiligheidsbeleid van gemeenten.

Als iets mooi is aangelegd en goed wordt onderhouden, gaat dit vandalisme tegen. Verwaarlozing van het groen daarentegen vermindert de sociale veiligheid. Een slechte onderhoudstoestand wordt door criminelen gezien als het ontbreken van sociale controle. Men kan er dus ongestoord zijn gang gaan. 

Hoe?
Voor het ervaren van veiligheid kan open groen, groen dat de zichtbaarheid behoudt, overal worden toegepast.

Een boom in de stad kan helpen risicovolle verkeersituaties herkenbaar te maken. Door een goed geplaatste - van veraf zichtbare - boom bij een wegversmalling, gevaarlijke kruising of druk plein in de stad zal de automobilist zijn snelheid verminderen.

Ondoordringbare hagen of doornige hagen werken beter tegen inbraak en criminaliteit dan harde schuttingen. Maak gebruik van bijvoorbeeld doornige rozen, meidoornstruiken of vergelijkbare beplanting

Groene omgevingen nodigen mensen uit om naar buiten te gaan, wat criminelen afschrikt.

 

Mogelijkheden voor sport en ontmoeting in een groene omgeving dragen bij aan het zich veilig voelen in de buurt. Belangrijk is wel te ontwerpen met de menselijke maat.

 


Voorbeelden
Kijk in de vernieuwde handleiding De Levende Tuin. Recent onderzoek is vertaald naar 210 pagina’s praktische informatie en inspirerende voorbeelden. Voor particulieren en woningbouw. Voor groen bij bedrijven, scholen en zorginstellingen. En in de openbare ruimte. Met handige tips. 

Direct bestellen; voor VHG-leden is de introductieprijs van toepassing (zie ledengedeelte VHG-website).

 

Terug naar nieuwsoverzicht
Delen op:

Maak kennis
met de VHG Domeinen

Leden VHG

Ontdek de voordelen van het VHG-lidmaatschap. Bekijk het nieuws, de agenda, publicaties en handige tools.

Ga naar leden VHG

Zakelijke opdrachtgevers

Voor elk groenproject de juiste VHG-professional. Van ontwerp en advies tot realisatie, beheer en onderhoud.

Ga naar zakelijke opdrachtgevers

Consumenten

Uw VHG-hovenier zorgt voor meer tuinplezier. U bent verzekerd van vakmanschap, deskundig advies én garantie.

Ga naar consumenten