Opdrachtgevers:

Verbetering naleving van de RIE

Verbetering naleving van de RIE

donderdag 6 februari 2020

Verbetering naleving van de RIE

Volgens de Arbowet moeten alle bedrijven waar wordt gewerkt onder gezag over een actuele Risico Inventarisatie en Evaluatie (RIE) beschikken. Soms geldt dat ook voor zzp’ers. Uit recent onderzoek blijkt dat nog veel, vooral kleinere bedrijven de RIE niet op orde hebben. Omdat de RIE als een belangrijk hulpmiddel wordt gezien om veiligheid en gezondheid in het werk te bevorderen gaat staatssecretaris Tamara van Ark de komende jaren fors inzetten op het verbeteren van de naleving van de RIE.

In een brief van 29 januari jl. aan de Tweede Kamer geeft zij aan dat daarbij onder andere wordt ingezet op:

•          het vergroten van de bekendheid van de RIE;

•          het verbeteren van de ondersteuning van werkgevers bij de uitvoering;

•          intensivering van het toezicht op de RIE.

Sectoraanpak goed praktijkvoorbeeld
In het onderzoek waarnaar de staatssecretaris verwijst wordt de sectoraanpak voor de RIE, die in opdracht van werkgevers- en werknemersorganisaties in de sector door Stigas is ontwikkeld, expliciet genoemd als goed praktijkvoorbeeld. Vanaf 2017 heeft Stigas een volledig nieuw digitaal systeem voor de uitvoering van de RIE ontwikkeld. Uit cijfers van Stigas blijkt dat er vanaf 2017 in de sector Hoveniers en Groenvoorziening al 36% van de bedrijven aan de slag is gegaan met de nieuwe RIE. Dit betekent dat van heel wat bedrijven niet bekend is of zij beschikken over een actuele RIE en of ze daarmee risico lopen op een boete. In de regel mag een RIE niet ouder zijn dan vier jaar en moet deze sowieso worden aangepast als er een wijziging van bedrijfssystemen plaatsvindt. Voor VCA-gecertificeerde bedrijven geldt dit over een periode van drie jaar.

Ook voor zelfstandige ondernemers
Anders dan vaak wordt gedacht geldt de RIE-verplichting niet alleen voor werkgevers met medewerkers in dienst, maar ook voor zelfstandige ondernemers die op een andere manier arbeid onder hun gezag inzetten. Bijvoorbeeld meewerkende gezinsleden, stagiaires, piekarbeiders of uitzendkrachten. Mocht u eraan twijfelen of uw RIE nog actueel is of de verplichting ook voor uw bedrijf geldt, neem dan contact op met Stigas. Zij helpen u graag verder.

Terug naar nieuwsoverzicht
Delen op:

Maak kennis
met de VHG Domeinen

Leden VHG

Ontdek de voordelen van het VHG-lidmaatschap. Bekijk het nieuws, de agenda, publicaties en handige tools.

Ga naar leden VHG

Zakelijke opdrachtgevers

Voor elk groenproject de juiste VHG-professional. Van ontwerp en advies tot realisatie, beheer en onderhoud.

Ga naar zakelijke opdrachtgevers

Consumenten

Uw VHG-hovenier zorgt voor meer tuinplezier. U bent verzekerd van vakmanschap, deskundig advies én garantie.

Ga naar consumenten