Opdrachtgevers:

Verlenging en uitbreiding noodpakket coronacrisis

Verlenging en uitbreiding noodpakket coronacrisis

donderdag 28 mei 2020

Verlenging en uitbreiding noodpakket coronacrisis

Vorige week woensdag, 20 mei, heeft het kabinet het tweede noodpakket coronamaatregelen bekend gemaakt. De bestaande regelingen worden met drie maanden verlengd en verbeterd met onder meer ondersteuning voor de vaste lasten. Hieronder een overzicht van de regelingen.

 

 

NOW 2.0: verlening een aanpassing tegemoetkoming loonkosten

Ondernemers die minstens 20 procent omzetverlies verwachten, kunnen vanaf 6 juli 2020 een tegemoetkoming in de loonkosten aanvragen bij UWV voor juni, juli en augustus. Hierdoor kunnen bedrijven hun personeel doorbetalen.

De NOW-regeling wordt op een aantal punten met terugwerkende kracht gerepareerd. Het gaat dan o.a. om de overgang van onderneming, seizoenswerk, dertiende maand, accountantsverklaring. Ook wordt de datum waarop een aanvraag ingediend kan worden voor het vaststellen van de NOW-subsidie (dus niet het voorschot) verschoven van 1 juni naar 7 september. Vanaf dat moment heeft de werkgever 24 weken de tijd om de aanvraag te doen.

Seizoenswerk
Voor bedrijven in de groensector is de aanpassing met betrekking tot het bepalen van de loonsom interessant. Voor ondernemingen die tijdens de winter veel minder personeel in dienst hebben, geldt namelijk met terugwerkende kracht een alternatieve rekenmethode. Die houdt in dat de loonsom van maart tot en met mei gebruikt kan worden voor de aanvraag, mits die driemaal hoger is dan driemaal de loonsom in januari. De loonsommen van april en mei worden gemaximeerd op het niveau van maart. Op die manier wordt beter rekening gehouden met het omzetverlies in de normaal gesproken drukke maanden en komen seizoensbedrijven alsnog in aanmerking voor de NOW-subsidie.

Raadpleeg voor meer informatie de VHG-factsheet

Lees ook:
NOW 2.0: Verlenging en aanpassing tegemoetkoming loonkosten
Reparatie van NOW 1

Nieuwe regeling: Tegemoetkoming Vaste Lasten MKB
Op aandringen van de ondernemersorganisaties komt er in het nieuwe noodpakket een speciale regeling (TVL) voor ondersteuning bij het betalen van vaste lasten waar ondernemers mee geconfronteerd worden (huur, pacht, onderhoudscontracten, etc.). De tegemoetkoming bedraagt maximaal 20.000 euro voor de komende drie maanden en is bedoeld voor bedrijven met maximaal 250 werknemers die meer dan 30 procent van hun omzet hebben verloren door de coronacrisis. Deze regeling komt in de plaats van de bestaande regeling Tegemoetkoming ondernemers Getroffen Sectoren (TOGS). Aanvragen kan vanaf medio juni 2020 bij RVO. De regeling geldt voor de periode vanaf 1 juni tot en met 31 augustus 2020.

Lees ook:
Tot 20.000 euro voor vaste lasten

Raadpleeg voor meer informatie de VHG-factsheet. Veelgestelde vragen over deze nieuwe regeling zijn voor u op een rij gezet en voorzien van een antwoord. U vindt ze hier.

Verlenging Tozo, met partnertoets
De Tozo-regeling voor zelfstandigen wordt verlengd met nogmaals drie maanden. De aanvraagprocedure blijft eenvoudig en laagdrempelig, wel komt er deze ronde een partnertoets. Dit betekent dat alleen huishoudens met een inkomen onder het sociaal minimum aanspraak kunnen maken op een tegemoetkoming in het levensonderhoud. Deze hoeft niet te worden terugbetaald.

Ondersteuning blijft ook mogelijk in de vorm van een lening: zelfstandigen kunnen bij de gemeente een bedrijfskrediet aanvragen (max € 10.517 tegen een rente van 2%). Dat is voor veel ondernemers belangrijk om liquiditeit te verkrijgen. Aangezien het om een lening gaat, moet dit bedrag wél worden terugbetaald. Lees meer

Raadpleeg voor meer informatie de VHG-factsheet

Uitstel van betaling
De maatregelen ten aanzien van uitstel van betalingen van kredieten en belastingen worden verlengd tot 1 september 2020. Eventuele verzuimboetes voor het niet op tijd betalen, hoeven niet te worden voldaan. De belastingrente en invorderingsrente voor alle belastingmiddelen zijn tot 1 oktober 2020 verlaagd naar 0,01%. Ook andere belastingmaatregelen, zoals een versoepeling van het urencriterium voor zzp’ers en de betaalpauze voor hypotheekverplichtingen, worden tot 1 september 2020 verlengd. Waar het uitstel van belasting betreft zijn daar nu wel voorwaarden aan verbonden.
Raadpleeg voor meer informatie de VHG-factsheet

Lees ook:
Verlenging belastingmaatregelen

Kredietregelingen verlengd
De speciale coronakredietregelingen worden verlengd. De Klein Krediet Coronaregeling is net geopend. De BMKB-C wordt verlengd tot 1 april 2021, de GO-C -regeling tot 31 december 2020.

Raadpleeg voor meer informatie de VHG-factsheet

 

Waar kunnen ondernemers terecht?
Ondernemers melden zich voor de kredietregelingen bij hun kredietverstrekker, bijvoorbeeld een bank. De regeling tegemoetkoming loonkosten (NOW) loopt via het UWV en ondersteuning zelfstandige ondernemers (TOZO) via de eigen gemeente. Tegemoetkoming Vaste Lasten MKB wordt via RVO opengesteld. Voor belastingmaatregelen kunnen ondernemers terecht bij de Belastingdienst Zakelijk via Belastingdienst.nl/coronavirus.

Terug naar nieuwsoverzicht
Delen op:

Maak kennis
met de VHG Domeinen

Leden VHG

Ontdek de voordelen van het VHG-lidmaatschap. Bekijk het nieuws, de agenda, publicaties en handige tools.

Ga naar leden VHG

Zakelijke opdrachtgevers

Voor elk groenproject de juiste VHG-professional. Van ontwerp en advies tot realisatie, beheer en onderhoud.

Ga naar zakelijke opdrachtgevers

Consumenten

Uw VHG-hovenier zorgt voor meer tuinplezier. U bent verzekerd van vakmanschap, deskundig advies én garantie.

Ga naar consumenten