Opdrachtgevers:

VHG Branche-opleiding lanceert vernieuwd lesprogramma met e-learnings

VHG Branche-opleiding lanceert vernieuwd lesprogramma met e-learnings

maandag 6 juli 2020

VHG Branche-opleiding lanceert vernieuwd lesprogramma met e-learnings

De VHG Branche-opleiding is geheel vernieuwd: op alle licentiescholen krijgen de leerlingen vanaf september dezelfde lesstof aangeboden, er zijn landelijke examens en er is een elektronische leeromgeving met online lesmodules, instructiefilms en oefenvragen. Dinsdag 30 juni werd het e-learningprogramma officieel gelanceerd bij Wellantcollege in Houten, een van de licentiescholen.

De VHG Branche-opleiding voor hoveniers en groenvoorzieners bestaat al ruim vijftien jaar. Het is een vakopleiding die in de avonduren wordt gegeven en speciaal is bestemd voor werkenden in de sector of mensen die er in de toekomst in willen werken. De vakopleiding kent drie niveaus: aankomend hovenier, hovenier en vakbekwaam hovenier. De ontwikkelingen in het vak en het toenemende aantal locaties waar de opleiding wordt gegeven, maakten een herziening noodzakelijk.

Actuele inhoud
In samenwerking met het bedrijfsleven en de scholen is de inhoud van de branche-opleiding flink geactualiseerd. Zo is het onderdeel bodembeheer aangepast, zijn de thema’s van het VHG-concept De Levende Tuin in de leerstof verwerkt en zijn de plantenlijsten aangepast. “Met deze herziening sluiten we nog beter aan op wat de hoveniersbedrijven vragen”, stelt Jeroen Zijlmans, beleidsadviseur onderwijs van VHG. “Aandacht voor bodem en beplanting is een belangrijk onderdeel van deze praktijkgerichte opleiding die een branche-erkend vakdiploma oplevert.”

E-learning
De nieuwe elektronische leeromgeving zorgt voor méér uniformiteit en maakt dat de deelnemers ook thuis aan de slag kunnen. Met de coronacrisis nu een belangrijk voordeel. Zijlmans benadrukt dat de e-learning een aanvulling is, en geen vervanging van het praktijkonderwijs dat door ervaren docenten op de scholen wordt verzorgd. “De deelnemers volgen nog altijd 160 lesuren per jaar op de locaties. Via de online modules kunnen ze zich echter voorbereiden en verdieping vinden. Ook zorgt deze manier van aanbieden voor meer uniformiteit in het lesprogramma.”

Instroom
Voor het komend schooljaar verwacht de VHG Branche-opleiding meer dan 500 deelnemers. Zijlmans: “De opleiding wordt hoog gewaardeerd door zowel bedrijven als deelnemers. Dat komt vooral door de focus op vaktechniek, die groter is dan in het reguliere mbo. Bovendien zijn de leerlingen over het algemeen ouder en sterk gemotiveerd. Onze leden staan ook in deze periode open voor het opleiden van leerlingen, niet alleen vanuit de reguliere opleidingen, maar ook zij-instromers.”

Er is op de verschillende locaties nog plaats voor nieuwe leerlingen, neem daarvoor contact op met de leslocatie in uw regio.

Terug naar nieuwsoverzicht
Delen op:

Maak kennis
met de VHG Domeinen

Leden VHG

Ontdek de voordelen van het VHG-lidmaatschap. Bekijk het nieuws, de agenda, publicaties en handige tools.

Ga naar leden VHG

Zakelijke opdrachtgevers

Voor elk groenproject de juiste VHG-professional. Van ontwerp en advies tot realisatie, beheer en onderhoud.

Ga naar zakelijke opdrachtgevers

Consumenten

Uw VHG-hovenier zorgt voor meer tuinplezier. U bent verzekerd van vakmanschap, deskundig advies én garantie.

Ga naar consumenten