Opdrachtgevers:

VHG en Stadswerk presenteren groenboek ‘Werken aan stedelijke natuur en participatie’

VHG en Stadswerk presenteren groenboek ‘Werken aan stedelijke natuur en participatie’

vrijdag 28 september 2018

VHG en Stadswerk presenteren groenboek ‘Werken aan stedelijke natuur en participatie’

‘Werken aan stedelijke natuur en participatie’ is de titel van het groenboek dat Branchevereniging VHG en Vereniging Stadswerk Nederland publiceren. Een exemplaar werd gisteren tijdens de Vakbeurs Openbare Ruimte overhandigd aan Bas Volkers, coördinator cluster Natuurcombinaties bij het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). Het groenboek bevat voorbeelden van samenwerking tussen bewoners, gemeenten en groenprofessionals bij het realiseren van (nieuwe) stedelijke natuur. Ook VHG-leden kunnen dit groenboek ontvangen. 

Green Deal
Meer groen in de stad is van groot belang. Door de klimaatverandering wordt het steeds warmer in de stad en neemt de aantal hoosbuien toe in aantallen en duur. Ook kampen steden met een slechte luchtkwaliteit als gevolg van fijnstof en een afnemende biodiversiteit. Om groen meer te benutten voor klimaatadaptatie, biodiversiteit te stimuleren en natuur dichter bij de mensen te brengen, werd in 2015 de Green Deal 1.000 hectare nieuwe stedelijke natuur ondertekend. Branchevereniging VHG en Vereniging Stadswerk zijn partners in deze Green Deal. Doel is om minimaal 1.000 hectare natuurlijk beheerd groen in of aan de rand van bebouwd gebied te realiseren.

Samenwerking
Grondeigenaren, vertegenwoordigers van kennis- en onderwijsinstellingen, maatschappelijke instellingen en ondernemers uit de groenbranche zijn sinds de ondertekening van de Green Deal actief aan de slag gegaan met het realiseren van nieuwe stedelijke natuur. Op tal van plekken werd groen gerealiseerd in de vorm van idylles, ecologische wegbermen, dak- en gevelgroen, parken, groene tuinen bij huis of kantoor, groene (school)pleinen enzovoorts. Enkele bijzondere voorbeelden zijn in het groenboek opgenomen.

Bas Volkers nam het boekje in ontvangst en zei blij te zijn dat er vanuit deze Green Deal zo’n product komt. “Dit is een handzaam boekje met goede voorbeelden en tips waarmee partijen aan de slag kunnen. Dat is een mooi resultaat, het geeft een impuls aan een vervolg als de Green Deal is afgelopen, zodat de beweging bij maatschappelijke partijen op gang blijft. Ik zal er binnen het ministerie zeker de aandacht op vestigen.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het groenboek ‘Werken aan stedelijke natuur en participatie’ werd tijdens de Vakbeurs Openbare Ruimte overhandigd aan Bas Volkers, coördinator cluster Natuurcombinaties Ministerie van LNV (midden). Links van hem Maarten Loeffen, directeur van Vereniging Stadswerk Nederland. Rechts VHG-directeur Egbert Roozen.

Wilt u het boekje 'Werken aan stedelijke natuur en participatie' ook ontvangen? Stuur dan een e-mail met uw n-a-w gegevens naar Ingrid Sangers, i.sangers@vhg.org.

Terug naar nieuwsoverzicht
Delen op:

Maak kennis
met de VHG Domeinen

Leden VHG

Ontdek de voordelen van het VHG-lidmaatschap. Bekijk het nieuws, de agenda, publicaties en handige tools.

Ga naar leden VHG

Zakelijke opdrachtgevers

Voor elk groenproject de juiste VHG-professional. Van ontwerp en advies tot realisatie, beheer en onderhoud.

Ga naar zakelijke opdrachtgevers

Consumenten

Uw VHG-hovenier zorgt voor meer tuinplezier. U bent verzekerd van vakmanschap, deskundig advies én garantie.

Ga naar consumenten