Opdrachtgevers:

VHG enthousiast over Brabants initiatief vergroenen schoolpleinen

VHG enthousiast over Brabants initiatief vergroenen schoolpleinen

donderdag 18 januari 2018

VHG enthousiast over Brabants initiatief vergroenen schoolpleinen

De provincie Noord-Brabant, kondigde op woensdag 17 januari de lancering aan van een nieuwe subsidieregeling voor het vergroenen van schoolpleinen in deze provincie. De provincie werkt hierbij samen met de vier Brabantse waterschappen, het Prins Bernhard Cultuurfonds en het interbestuurlijke programma Jong Leren Eten. In de afgelopen periode is er nauw overleg geweest met Branchevereniging VHG over hoe in dit project de verbinding met hoveniers en groenvoorzieners kan worden gemaakt en op welke manier de kennis vanuit het VHG-handboek Groene Schoolpleinen hierbij gebruikt kan worden. VHG is bijzonder enthousiast over de aangekondigde subsidieregeling en gaat meewerken aan activiteiten om de regeling bekend te maken en groene professionals aan dit initiatief te verbinden. 

Het doel van het initiatief is zo veel mogelijk Brabantse scholen en gemeenten enthousiast te krijgen voor dit idee. Groene ‘schoolpleinen van de toekomst’ hebben verschillende voordelen: ze zijn gezond, aantrekkelijk en leerzaam, bevorderen de biodiversiteit, leveren een bijdrage aan het klimaatbestendig maken van de leefomgeving en het kunnen zo plekken worden waar kinderen, ouders en buurtgenoten ook na schooltijd nog graag zijn. Onderzoek wijst uit dat kinderen op ‘groene scholen’ ook minder pestgedrag vertonen. Om die redenen willen de samenwerkende partijen een financiële, organisatorische en communicatieve impuls geven aan de Brabantse scholen.

Grote kans
Gedeputeerde Erik van Merrienboer (Ruimte) van de provincie: "Juist op een schoolplein ligt een grote kans om kinderen, ouders en buurtbewoners zelf te laten meewerken aan een gezonde leef- en speelplek. Als je op jonge leeftijd al in contact komt met de natuur, zul je er later ook goed voor willen zorgen en sneller kiezen voor een duurzame leefstijl en een gezonder voedingspatroon. Het hogere doel van dit project is dan ook: gezonde burgers die zich bewust zijn van natuur, klimaat en gezondheid en zich actief inzetten voor hun dagelijkse leefomgeving."
Er is nu al grote belangstelling van scholen, gemeenten, hoveniers en groenbedrijven en andere partijen om in de praktijk aan de slag te gaan. Omdat het niet voor iedereen meteen duidelijk is hóe je een schoolplein kunt vergroenen, steken de initiatiefnemers ook energie in het bij elkaar brengen van de nodige kennis en ervaring. 

Subsidieregeling
Naar verwachting wordt de subsidieregeling in april opengesteld. De provincie subsidieert maximaal 50% van de inrichtingskosten van groene schoolpleinen, tot een maximum van
€ 10.000 euro per plein. Met de bijdrage van de andere projectpartners is € 14.000 euro per schoolplein beschikbaar. Om het project te laten slagen, is betrokkenheid en eigenaarschap vanuit gemeenten, school en ouders essentieel.

Terug naar nieuwsoverzicht
Delen op:

Maak kennis
met de VHG Domeinen

Leden VHG

Ontdek de voordelen van het VHG-lidmaatschap. Bekijk het nieuws, de agenda, publicaties en handige tools.

Ga naar leden VHG

Zakelijke opdrachtgevers

Voor elk groenproject de juiste VHG-professional. Van ontwerp en advies tot realisatie, beheer en onderhoud.

Ga naar zakelijke opdrachtgevers

Consumenten

Uw VHG-hovenier zorgt voor meer tuinplezier. U bent verzekerd van vakmanschap, deskundig advies én garantie.

Ga naar consumenten