Opdrachtgevers:

VHG: kabinetsmaatregelen PFAS gaan niet snel genoeg

VHG: kabinetsmaatregelen PFAS gaan niet snel genoeg

donderdag 14 november 2019

VHG: kabinetsmaatregelen PFAS gaan niet snel genoeg

Branchevereniging VHG blijft bezorgd over de maatregelen die het Kabinet heeft voorgesteld om snel een einde te maken aan de PFAS-crisis. Het Kabinet schrijft in een brief aan de Tweede Kamer in te willen zetten op het doorlichten van vergunningen om te achterhalen wat er nog wel kan, de procedure tot het opstellen van bodemkwaliteitskaarten te versnellen, per 1 december aanstaande ook een landelijke achtergrondwaarde voor de land- en waterbodem te willen introduceren en de bronnen van PFAS te willen aanpakken. VHG vraagt zich af of deze maatregelen op korte termijn voldoende effect zullen hebben.

Het is goed dat het RIVM werkt aan een heldere achtergrondwaarde die een beeld geeft van de bestaande kwaliteit van de bodem, maar deze zal pas tegen 1 december aanstaande bekend zijn. Daarnaast hoopt VHG niet, dat het Kabinet het PFAS-probleem over de schutting naar lagere overheden gooit waar communicatie, kennis en capaciteit knelpunten kunnen zijn.

Kostbare tijd gaat nu verloren
In de sectoren rondom het grondverzet is de situatie inmiddels nijpend geworden. Werken liggen stil en voor de werkgelegenheid bij de grondverzetbedrijven wordt gevreesd. De situatie in het grondverzet raakt ook de groensector, doordat het transport en de opslag van partijen grond wordt bemoeilijkt en er extra kosten gemaakt moeten worden voor partij-keuringen en afvoer.

Schadeclaim
VNO-NCW en MKB-Nederland, met wie VHG samen optrekt in de lobby rondom dit thema, hebben aangekondigd een claim richting het Kabinet te willen voorbereiden voor de door bedrijven geleden schade. Zij noemen de wijze waarop minister Van Veldhoven met PFAS is omgegaan een ‘verschrikkelijk bedrijfsongeval’.

Lees hier de brief aan de Tweede Kamer

Lees hier meer over PFAS

Terug naar nieuwsoverzicht
Delen op:

Maak kennis
met de VHG Domeinen

Leden VHG

Ontdek de voordelen van het VHG-lidmaatschap. Bekijk het nieuws, de agenda, publicaties en handige tools.

Ga naar leden VHG

Zakelijke opdrachtgevers

Voor elk groenproject de juiste VHG-professional. Van ontwerp en advies tot realisatie, beheer en onderhoud.

Ga naar zakelijke opdrachtgevers

Consumenten

Uw VHG-hovenier zorgt voor meer tuinplezier. U bent verzekerd van vakmanschap, deskundig advies én garantie.

Ga naar consumenten