Opdrachtgevers:

VHG roert zich in stikstofdiscussie

VHG roert zich in stikstofdiscussie

donderdag 14 november 2019

VHG roert zich in stikstofdiscussie

Naast PFAS staat ook stikstof hoog op de politieke agenda. Het Kabinet heeft op woensdag 13 november een brief gestuurd naar de Tweede Kamer, waarin maatregelen worden voorgesteld om de stikstof-uitstoot in Nederland op korte termijn aan te pakken en daarmee de bouw van woningen weer op gang te brengen. Branchevereniging VHG denkt hierbij op diverse fronten mee en brengt hierbij het natuurinclusief bouwen aan de hand van de concepten van De Levende Tuin en Het Levende Gebouw als goede opties naar boven. Ook uw hulp is welkom.

Inmiddels vinden er in de provincies volop gesprekken plaats over hoe het stikstofprobleem kan worden opgelost. Op vrijdag 8 november nam VHG deel aan een gesprek met de gedeputeerden Peter Drenth en Peter Kerris van de provincie Gelderland. Tijdens dit gesprek, waarbij ook diverse andere sectoren in de bouw en infra aanwezig waren, heeft VHG-directeur Egbert Roozen de aandacht gevraagd voor de oplossingen die de groene sector voor dit probleem kan bieden. De gedeputeerden toonden zich zeer geïnteresseerd en gaven aan deze oplossingen in de verdere aanpak te willen betrekken en deze ook onder de aandacht te willen brengen op landelijk niveau in het overleg met het Kabinet en andere provincies. VHG heeft aangeboden hier pro-actief aan te willen meewerken. 

Vraag aan VHG-leden
Tijdens het gesprek met de Provincie Gelderland werd naar voorbeelden gevraagd van projecten die vanwege het niet afgeven van vergunningen stil zijn komen te liggen terwijl deze projecten niet of nauwelijks bijdragen aan de stikstof-uitstoot. Heeft u hiervan concrete voorbeelden? Mail deze naar Egbert Roozen via e.roozen@vhg.org. Mogelijk kunnen we deze voorbeelden betrekken in onze lobby.

Kabinetsmaatregelen korte termijn
Op korte termijn wordt de maximum snelheid op snelwegen overdag teruggebracht naar 100 kilometer per uur, komt er een noodwet om het onderhoud van dijken en bruggen zeker te stellen, wordt een uitkoopplan uitgewerkt voor boeren die willen stoppen en wordt gekeken naar de verlening van bouwvergunningen. In december komt het Kabinet met  maatregelen die op langere termijn moeten bijdragen aan het terugdringen van de stikstof-uitstoot.

Adviescollege
Het Kabinet heeft een speciaal adviescollege in het leven geroepen, dat met voorstellen moet komen om de uitstoot van stikstof te verminderen. Dit adviescollege staat onder leiding van oud-minister Remkes. In het eerder uitgebrachte rapport met maatregelen voor de korte termijn, noemde het adviescollege al de maatregel tot natuurinclusief bouwen in de bouwsector. VHG heeft in aansluiting hierop de mooie voorbeelden van levende gebouwen en levende buitenruimten ingebracht. Onlangs heeft het adviescollege aan VHG laten weten, dat zij deze optie meenemen in de voorstellen aan het Kabinet.

Terug naar nieuwsoverzicht
Delen op:

Maak kennis
met de VHG Domeinen

Leden VHG

Ontdek de voordelen van het VHG-lidmaatschap. Bekijk het nieuws, de agenda, publicaties en handige tools.

Ga naar leden VHG

Zakelijke opdrachtgevers

Voor elk groenproject de juiste VHG-professional. Van ontwerp en advies tot realisatie, beheer en onderhoud.

Ga naar zakelijke opdrachtgevers

Consumenten

Uw VHG-hovenier zorgt voor meer tuinplezier. U bent verzekerd van vakmanschap, deskundig advies én garantie.

Ga naar consumenten