Opdrachtgevers:

Voor Guus en Thijs staat EuroSkills 2020 op één

Voor Guus en Thijs staat EuroSkills 2020 op één

donderdag 9 juli 2020

Voor Guus en Thijs staat EuroSkills 2020 op één

Guus Kanters en Thijs Janssen, leerlingen van Helicon MBO Nijmegen, wonnen in februari het NK Tuinaanleg in ’s-Hertogenbosch. Als beste Tuinaanleg team van Nederland nemen ze van 6 – 10 januari 2021 deel aan het Europees kampioenschap voor beroepen, EuroSkills 2020, in Graz, Oostenrijk. Ze hebben een uitgebreid trainingsprogramma en schuiven alles aan de kant voor dit EK.

In een hal van Helicon mbo in Nijmegen ligt een proeftuin. Guus en Thijs hebben er een vijver aangelegd. Ze maakten ook al een houten brug en een terras van flagstones. Vandaag werken ze aan een muur van natuurstenen brokken en een straatje van porfierkeitjes. Materialen die in ons land nog weinig voorkomen.

Nicole Slagmolen, internationaal expert Tuinaanleg namens Nederland, legt uit waarom deze training zo belangrijk is. “We kennen de opdracht niet, maar Oostenrijk is een land van natuursteen. Ik wil daarom dat ze ervaring krijgen in hoe je een natuursteenmuur moet bouwen. Wat past goed bij elkaar, waar moet je nog wat hakken om tot een mooi geheel te komen. Als je die ervaring en souplesse hebt, wordt het een automatisme en levert het in de wedstrijd geen stress op. En dat geldt ook voor het andere werk dat we gaan doen.” 

Mentaal weerbaar
Deze maand volgt nog een trainingsstage bij een Frans groenbedrijf in Mâcon. Met andere omstandigheden, mensen, cultuur, gereedschappen en materialen. Na de vakantie komen er ook meerdaagse trainingen en workshops bij enkele bedrijven. Guus en Thijs gaan projecten maken, gebaseerd op eerdere wedstrijdopdrachten, geholpen door hun docent, Huub van Aar. Dan wordt meer ingezet op tijd en kwaliteit.

Onder tijdsdruk kunnen werken en mentaal weerbaar zijn spelen een belangrijke rol bij een wedstrijd op hoog niveau. Daar zijn ook de trainingen op gericht die WorldSkills Netherlands voor het gehele team NL, dat uit 26 jonge vakmensen bestaat, organiseert. Wat de teamgeest betreft zit het bij Guus en Thijs wel goed. “We kennen elkaar van de middelbare school en werken sindsdien al samen. Deze week krijgen we ons diploma van de opleiding Tuin- en landschapsinrichting. EuroSkills staat voor ons nu op één. Groen is onze passie en daar ligt ook onze toekomst. Maar eerst die wedstrijd.”

Terug naar nieuwsoverzicht
Delen op:

Maak kennis
met de VHG Domeinen

Leden VHG

Ontdek de voordelen van het VHG-lidmaatschap. Bekijk het nieuws, de agenda, publicaties en handige tools.

Ga naar leden VHG

Zakelijke opdrachtgevers

Voor elk groenproject de juiste VHG-professional. Van ontwerp en advies tot realisatie, beheer en onderhoud.

Ga naar zakelijke opdrachtgevers

Consumenten

Uw VHG-hovenier zorgt voor meer tuinplezier. U bent verzekerd van vakmanschap, deskundig advies én garantie.

Ga naar consumenten