Opdrachtgevers:

Water en De Levende Tuin

Water en De Levende Tuin

donderdag 22 maart 2018

Water en De Levende Tuin

Het wordt natter in Nederland. Het aantal hoosbuien en de intensiteit ervan neemt toe. Dit veroorzaakt wateroverlast zoals overstroomde straten en ondergelopen huizen en kelders. Met informatie en inspiratie uit de vernieuwde handleiding De Levende Tuin kunt u als groenprofessional oplossingen bieden die wateroverlast beperken of voorkomen. Oplossingen die daarnaast ook op andere terreinen meerwaarde hebben voor de tuinbezitter.

Wat
Ruim 60% van de bebouwde omgeving is in bezit van particulieren. Door te kiezen voor minder verharding en meer groen in tuinen wordt het regenwater vastgehouden. Dit vermindert de snelle afvoer naar het riool. Ook meer groen bij, aan en op grote gebouwen zoals scholen, zorginstellingen en bedrijven helpt. Bovendien heeft het een positief effect op het lokale klimaat. Daarnaast ontstaat er voor mensen een prettige en gezonde leefomgeving. Dit heeft De Levende Tuin dus allemaal in zich!

Hoe?
Door een aantrekkelijke groene buitenruimte te creëren met aandacht voor bodem, water, temperatuur, bewegen/spelen, ontmoeten, geluid, voedsel/bloemen, biodiversiteit en duurzame materialen. Door bijvoorbeeld te kiezen voor bodembedekkers en planten die tegen wisselend droge en natte voeten kunnen. Of hoge beplanting met diepe wortels. Het wateropnemend vermogen van zulke beplanting is wel een factor drie groter dan van kale grond.
Denk ook aan stapstenen of hoogteverschillen. Kleine handelingen samen maken al een groot verschil. Ook groene daken dragen prima bij aan het tijdelijk vasthouden van water en een vertraagde afvoer.

Seringenstraat Assendorp

Buren gaan samen aan de slag met het klimaatbestendig maken van de straat door slim om te gaan met de verbouw tot nieuwe garageboxen, bodemsanering en de herinrichting van tuinen. Naast infiltratiekratten en regenwaterschuttingen zijn ook andere maatregelen genomen om de straat klimaatbestendig te maken. Waterschap Drents Overijsselse Delta en de gemeente Zwolle verlenen subsidie. De nieuwe garageboxen hebben groene daken gekregen, tegels in de tuinen zijn vervangen door groen, er zijn geveltuintjes aangelegd voor de huizen en de oprit is deels beplant. Een groenprofessional kan als deskundige bij een gezamenlijk project adviseren en/of begeleiden.

Voorbeelden
Kijk in de vernieuwde handleiding De Levende Tuin. Recent onderzoek is vertaald naar 210 pagina’s praktische informatie en inspirerende voorbeelden. Voor particulieren en woningbouw. Voor groen bij bedrijven, scholen en zorginstellingen. En in de openbare ruimte. Met handige tips. 

Direct bestellen; voor VHG-leden is de introductieprijs van toepassing (zie ledengedeelte VHG-website).

Terug naar nieuwsoverzicht
Delen op:

Maak kennis
met de VHG Domeinen

Leden VHG

Ontdek de voordelen van het VHG-lidmaatschap. Bekijk het nieuws, de agenda, publicaties en handige tools.

Ga naar leden VHG

Zakelijke opdrachtgevers

Voor elk groenproject de juiste VHG-professional. Van ontwerp en advies tot realisatie, beheer en onderhoud.

Ga naar zakelijke opdrachtgevers

Consumenten

Uw VHG-hovenier zorgt voor meer tuinplezier. U bent verzekerd van vakmanschap, deskundig advies én garantie.

Ga naar consumenten