Opdrachtgevers:

Werkatelier Dag van de openbare ruimte

Werkatelier Dag van de openbare ruimte

woensdag 4 oktober 2017

Werkatelier Dag van de openbare ruimte

Groen en techniek zorgen samen voor een betere toekomst

Voor een leefbare toekomst moet er véél meer bewustwording komen van de waarde van groen. Groen design en techniek dienen samen te zorgen voor een groenere infrastructuur die helpt om steden voor te bereiden op het veranderende klimaat. De innovatieve technieken om groen in te zetten in de beperkte beschikbare ruimte zijn er. Die mogelijkheden moeten we goed in beeld brengen om eigenaren van gebouwen en grond en investeerders bewust te maken van de ongekende mogelijkheden en het belang van investeren in groen en techniek.

Dat zijn de belangrijkste conclusies van het werkatelier dat Branchevereniging VHG, Vereniging Stadswerk Nederland en VVM, netwerk van milieuprofessionals, organiseerden tijdens de Dag van de Openbare Ruimte. Steden moeten groener worden, maar tegelijk neemt de verstedelijking nog steeds toe. Tijdens het werkatelier werd stilgestaan bij wat groen en techniek voor elkaar kunnen betekenen. Slimme technieken bieden de oplossingen om groen een betere toekomst te geven.

Vier problemen

“Voor de groene stad van de toekomst moeten we oplossingen zoeken voor vier problemen: waterbeheer, biodiversiteit, opwarming en het binnenklimaat.” Dat zei Aart Veerman, commercieel directeur van Van der Tol. Zijn bedrijf kent het concept Ecostad, dat oplossingen biedt voor milieu-ecologische problemen binnen grootstedelijke omgevingen. Er valt nu niet méér water, maar er zijn méér intensieve plensbuien. Dat water moet zoveel mogelijk te plaatse worden ‘verwerkt’ door infiltreren, hergebruik van regenwater en verdamping. Biodiversiteit kunnen we bevorderen door meer soorten planten door elkaar te gebruiken. En het versteende oppervlak moet worden bestreden door meer groene oases te maken in de stad.

Groen van grote waarde

Leendert Koudstaal is beleidsadviseur bij de gemeente Den Haag. Zijn stad kent al van oudsher veel groen. “Den Haag kiest sinds 2008 voor kwaliteit en diversiteit en heeft per wijk een visie ontwikkeld. Daarbij wordt het groene denken al meegenomen in de planontwikkeling”, vertelde hij. Leendert Koudstaal gaf diverse voorbeelden. “Vierbaans wegen worden versmald en bieden ruimte voor groen, groene speelplaatsen zijn ook geschikt als overloopplaats en de oude industriewijk De Binckhorst wordt geheel vernieuwd en klimaatbestendig gemaakt.” Hij benadrukte de grote waarde van groen die in geld kan worden uitgedrukt, “maar vergeet ook de maatschappelijke waarde niet.”

Een taak voor iedereen

Jeroen Rijsdijk, adviseur bij Arcadis, schetste een toekomstbeeld waarbij de extremen van nu de nieuwe norm worden. Hij voorspelde dat de klimaatveranderingen in ons land tot 2050 een schade opleveren van zo’n 54 miljard euro, veroorzaakt door wateroverlast en paalrot, en veel extra mensenlevens kost. “De stad moeten we stap voor stap klimaatbestendig maken. Omdat 65 tot 70% van de stad privaat terrein is, is het niet alleen een taak van de overheid. Ook burgers, bedrijven en maatschappelijke organisaties zijn aan zet.” Jeroen Rijsdijk gaf aan dat voor een klimaatbestendige stad 2050 water op eigen terrein moet worden geborgen en dat we vanwege droogte worden gedwongen te kiezen voor een andere, meer mediterrane flora en schaduw.

Terug naar nieuwsoverzicht
Delen op:

Maak kennis
met de VHG Groepen

Leden VHG

Ontdek de voordelen van het VHG-lidmaatschap. Bekijk het nieuws, de agenda, publicaties en handige tools.

Ga naar leden VHG

Zakelijke opdrachtgevers

Voor elk groenproject de juiste VHG-professional. Van ontwerp en advies tot realisatie, beheer en onderhoud.

Ga naar zakelijke opdrachtgevers

Consumenten

Uw VHG-hovenier zorgt voor meer tuinplezier. U bent verzekerd van vakmanschap, deskundig advies én garantie.

Ga naar consumenten