Opdrachtgevers:

Werkbak voor personen op heftruck niet meer toegestaan!

Werkbak voor personen op heftruck niet meer toegestaan!

donderdag 1 oktober 2020

Werkbak voor personen op heftruck niet meer toegestaan!

Met ingang van 1 juli 2020 is de wet gewijzigd voor het gebruik van een werkbak aan een heftruck op hoogte. Het is niet meer is toegestaan dat personen de werkbak, die gekoppeld is aan een heftruck, gebruiken voor het verrichten van werkzaamheden op hoogte. Op 1 juli heeft de overheid de uitzondering geschrapt die opgenomen was in artikel 7.23d van het Arbobesluit.  Dat betekent dat heftrucks met werkbakken niet meer zijn toegestaan voor het werken op hoogte. 

Is er nog een uitzondering?
Het is dus in beginsel verboden om personen te vervoeren met een hijs- of hefwerktuig dat uitsluitend (door de fabrikant) is ingericht en bestemd voor goederenvervoer. Dit geldt voor heftrucks en/of daarop gelijkende machines die de fabrikant heeft gemaakt voor goederenvervoer. Dit omdat de veiligheidsvoorzieningen voor personenvervoer die productregelgeving voor dergelijke werktuigen (machines) vereist niet aanwezig zijn. 

Let op! Deze verbodsbepaling geldt dus niet voor een hijs- of hefwerktuig dat door de fabrikant, conform de machinerichtlijn 2006/42/EG (Warenwetbesluit machines), bestemd en ingericht is voor personenvervoer. Of dit aan de orde is, staat in de gebruiksaanwijzing waarin de fabrikant het beoogde gebruiksdoel (gebruiksgrenzen) van het betreffende hefwerktuig heeft vastgelegd. De gebruiksaanwijzing van de vorkheftruck vermeldt uitsluitsel waar de fabrikant deze voor heeft bestemd en ingericht. En dat is voor een vorkheftruck voor goederenvervoer!

Hoe zit het nu met een verreiker in combinatie met een werkbak?
Een werkbak aan een verreiker, voorzien van een samenbouwverklaring mag nog wel worden gebruikt. Het samenstel van werkbak en verreiker moet wel gekeurd en voorzien zijn van de juiste documenten. Het geheel moet voldoen aan de eisen uit de Machinerichtlijn (2006/42/EG), CE-markering.

Alternatief is bijvoorbeeld de EKM 202 van Jungheinrich

 

Bron: Stigas

Terug naar nieuwsoverzicht
Delen op:

Maak kennis
met de VHG Domeinen

Leden VHG

Ontdek de voordelen van het VHG-lidmaatschap. Bekijk het nieuws, de agenda, publicaties en handige tools.

Ga naar leden VHG

Zakelijke opdrachtgevers

Voor elk groenproject de juiste VHG-professional. Van ontwerp en advies tot realisatie, beheer en onderhoud.

Ga naar zakelijke opdrachtgevers

Consumenten

Uw VHG-hovenier zorgt voor meer tuinplezier. U bent verzekerd van vakmanschap, deskundig advies én garantie.

Ga naar consumenten