Opdrachtgevers:

Green Deal Groene Daken

Green Deal Groene Daken

Woensdag 10 september 2014 tijdens de Nationale Groendag in Groningen is de Green Deal Groene Daken ondertekend door Sharon Dijksma, staatssecretaris van Economische Zaken, Erik Steegman, directeur Leven op Daken, Egbert Roozen, directeur Branchevereniging VHG en andere betrokken partijen. Groene daken (begroeide gebruiksdaken) bieden voordelen en kansen om ecosystemen te versterken in de gebouwde omgeving. De Green Deal Groene Daken stimuleert het meer toepassen van groene daken.

Kansen onbekend
Groene daken zijn een belangrijk ingrediënt van het natuurinclusief bouwen. Bovendien biedt een begroeid dak verruiming van de gebruiksruimte. Ondanks dat verschillende gemeenten subsidies geven voor de aanleg van begroeide gebruiksdaken, zien potentiële eigenaren nog te veel bezwaren om er in te investeren. Ze weten niet precies wat de voordelen zijn en de sommige baten zoals de waterbuffering komen niet bij de investeerder terecht.

Gezamenlijk proces
Nieuwe maatschappelijke verdienmodellen dragen bij aan een nieuwe ordening van kosten en baten waardoor een win-win situatie ontstaat. Via een open proces zoeken bedrijven, overheden, financiële instellingen en kennisinstellingen samen naar het benutten van kansen. Zo ook tijdens haalbaarheidsgesprekken voor de Green Deal. Een aantal suggesties is naar voren gekomen, zoals korting op de rioolheffing, en/of de opstalverzekering of een onderling verdienmodel met een bank. Een zogenaamd Natural Capital Impact Bond. Met bijvoorbeeld de TEEB methodiek (The Economics of Ecosystems and Biodiversity, zoals TEEB stad) worden de baten van het groene dak zichtbaar en eventueel verrekenbaar gemaakt.

Doel van het gezamenlijke proces is ook om knelpunten omtrent groene daken te signaleren en adresseren. Zo wordt naast het maatschappelijk verdienmodel samen gewerkt aan een stimulerende context voor het toepassen van groene daken.

Pilots
De voorstellen voor het maatschappelijk verdienmodel worden uitgewerkt en getoetst met behulp van pilots. Deze pilots worden in de loop van het traject gezamenlijk vastgesteld. Het kan gaan om koopwoningen, een kantoor, een ziekenhuis of bijvoorbeeld huurwoningen. De aanleg van de groene daken zelf valt buiten de scope van dit traject.

Meer informatie kunt u vinden op de website van de Green Deal Groene Daken.

Nieuws over de voortgang van het project, leest u op deze webpagina.

Terug naar het overzicht
Delen op:

Maak kennis
met de VHG Domeinen

Leden VHG

Ontdek de voordelen van het VHG-lidmaatschap. Bekijk het nieuws, de agenda, publicaties en handige tools.

Ga naar leden VHG

Zakelijke opdrachtgevers

Voor elk groenproject de juiste VHG-professional. Van ontwerp en advies tot realisatie, beheer en onderhoud.

Ga naar zakelijke opdrachtgevers

Consumenten

Uw VHG-hovenier zorgt voor meer tuinplezier. U bent verzekerd van vakmanschap, deskundig advies én garantie.

Ga naar consumenten