Opdrachtgevers:

Boomproject van het Jaar 2018

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

Boomproject van het Jaar 2018

De wedstrijd Boomproject van het Jaar 2018 beleeft dit jaar zijn derde editie. De eerste twee rondes hebben laten zien dat geslaagde boomprojecten echt teamwerk van boomspecialisten, opdrachtgevers, aannemers en kwekers is. Dankzij de publiciteit rond de wedstrijd krijgen opdrachtgevers extra waardering voor dit veelzijdige vakmanschap. Dit draagt bij aan meer aandacht en budget voor goed ontworpen, aangelegde en onderhouden stads- en buitengroen.

De vakjury heeft onderstaande vier projecten genomineerd. Vier boeiende, zeer verschillende inzendingen! Het zijn stuk voor stuk voorbeelden van goed, specialistisch vakmanschap, die allemaal de toegevoegde waarde van bomen in de openbare ruimte aantonen. Weert en Amsterdam laten de toegevoegde waarde zien van groen in de stedelijke omgeving. De andere twee projecten laten meer de emotionele en historische waarde van bomen zien: ze overleven mensen en laten de verhalen uit een verleden voortleven.

Genomineerde Boomprojecten van het Jaar 2018

Gustav Mahlerplein Amsterdam, Nationale Bomenbank B.V

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Historische grensboom Venlo, Pius Floris Boomverzorging

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Begraafplaats Zoetermeer, Ada Wille Landschaps- & Begraafplaatsarchitectuur

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

Oude Markt Weert, Herman Vaessen BV

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Winnaar Boomproject van het Jaar 2017
Winnaar Boomproject van het Jaar 2016


Maanplein in het Maankwartier Heerlen, TGS – Tree Ground Solutions
De BvhJ-vakjury heeft het project Maanplein van Tree Ground Solutions uitgeroepen tot Boomproject van het Jaar 2017. De uitreiking vond vandaag plaats in de Utrechtse Jaarbeurs, tijdens de Dag van de Openbare Ruimte. De jury is onder de indruk van de impact van dit project en de uitstekende low-tech realisatie: “Deze bomen maken de nieuwbouw van het plein meteen vertrouwd en versterken de complete cultuuromslag van het tot voor kort nog verloederde stationsgebied in Heerlen.” Deze spannende nationale wedstrijd wordt dit jaar voor de tweede keer georganiseerd en brengt het vakwerk van boomspecialist breed onder de aandacht.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Genomineerden Boomproject van het Jaar 2017

De vakjury heeft de volgende inzendingen genomineerd:

Bomencarré Centrumeiland IJburg, Nationale Bomenbank BV 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het Witte Lint, N348 tussen Zutphen en Eefde, Boomkwekerij Udenhout  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Maanplein in het Maankwartier Heerlen, TGS – Tree Ground Solutions

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Elk project is beoordeeld op vooraf vastgestelde punten: innovatie en originaliteit, architectuur (ontwerp, beeldkwaliteit, gebruikswaarde, materiaalgebruik, functionaliteit), beplanting (duurzaamheid, bijdrage ecosysteem, soortkeuze). Uiteraard moet ook het vakmanschap van de boomspecialist zichtbaar zijn in de totale kwaliteit van de aanleg en het onderhoud. Omdat boomprojecten vaak tot stand komen dankzij intensieve samenwerking van verschillende partijen is ook de onderlinge taakverdeling, de rol van de boomspecialist en relatie met onder andere de opdrachtgever, kweker en de bouwkundige aannemer beoordeeld.

Winnaar
Uit deze drie genomineerde inzendingen koos de vakjury de winnaar: het Boomproject van het Jaar 2017. ‘Om te winnen moet je er uitspringen’, stelde een jurylid bij de nabespreking van de bezochte projecten. En dat maakte het met deze drie uiteenlopende en karakteristieke projecten uitdagend om te bepalen wie de uiteindelijke winnaar is. De prijsuitreiking vond plaats in september 2017, tijdens de Dag van de Openbare Ruimte. De drie genomineerde projecten werden dan ook uitgebreid gepresenteerd.

Deze landelijke wedstrijd zet het vak van boomspecialist in de schijnwerpers. Dankzij hun vakmanschap draagt deze groep professionals met duurzaam en gezichtsbepalend groen in de openbare ruimte bij aan de kwaliteit van leven van de gebruikers.

 

Winnaar VHG Boomproject van het Jaar 2016

 
Pannekoekendijk van BTL Bomendienst
Met de groene herinrichting van de Pannekoekendijk heeft BTL Bomendienst in 2016 de landelijke competitie gewonnen. De jury concludeerde in het juryrapport: “Dit boomproject draagt met het prettige groen bij aan de beeldkwaliteit van het gebied. Sterk in dit project zijn de vele extra bomen in het ontwerp en de mooie aansluiting bij de omgeving. De zorgvuldigheid waarmee de oorspronkelijke, historische beplanting is gehandhaafd in het geheel verdient navolging, evenals de monitoring van de ‘groene ruimte’ tijdens civiele bouwprocessen door BTL Bomendienst. De schijnbaar noodzakelijke en gedurfde beplantingsperiode heeft een hoge publiciteitswaarde en zet de beroepsgroep aan tot vakinhoudelijke discussies.”

 

 

 

 

  

 

Delen op:

Maak kennis
met de VHG Domeinen

Leden VHG

Ontdek de voordelen van het VHG-lidmaatschap. Bekijk het nieuws, de agenda, publicaties en handige tools.

Ga naar leden VHG

Zakelijke opdrachtgevers

Voor elk groenproject de juiste VHG-professional. Van ontwerp en advies tot realisatie, beheer en onderhoud.

Ga naar zakelijke opdrachtgevers

Consumenten

Uw VHG-hovenier zorgt voor meer tuinplezier. U bent verzekerd van vakmanschap, deskundig advies én garantie.

Ga naar consumenten