Opdrachtgevers:

Boomproject van het Jaar 2018

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Boomproject van het Jaar

 ... dé landelijke competitie voor het beste boomproject

 

Branchevereniging VHG organiseert de landelijke competitie Boomproject van het Jaar (BvhJ). De wedstrijd brengt de beste projecten onder de aandacht van de particuliere en zakelijke markt. De winnaar krijgt met zijn of haar inzending landelijke bekendheid.

 

Winnaar Boomproject van het Jaar 2018

Pius Floris Boomverzorging


Foto: Fred Roest

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De historische grensboom op het terrein van Trade Port Noord in Venlo is het winnende project in de landelijke competitie Boomproject van het Jaar 2018 (BvhJ). De historische linde verbindt natuur, kunst en bedrijvigheid.

Eindoordeel vakjury
In het juryrapport stelt de vakjury dat dit project van Pius Floris Boomverzorging gaat over de imposante en vakkundige verplaatsing van één monumentale, circa 200 jaar oude lindeboom, die in het landelijke register van de Bomenstichting staat en op de gemeentelijke lijst van monumentale bomen. Maar er gaat veel meer achter deze boom schuil. De linde staat symbool voor de totale duurzame gebiedsontwikkeling, waar de natuur leidend is: bedrijventerreinen worden zorgvuldig in de bestaande en nieuwe natuur ingepast, in plaats van andersom.

De markante linde, die vroeger als grensboom van het boerenterrein dienst deed, moest worden verplaatst om een railterminal te kunnen ontsluiten. Er is een duurzame keuze gemaakt in het logistieke geweld van dit gebied: verplaatsen, niet kappen. Een boomverplanting is inmiddels geen bijzonderheid meer. Pius Floris Boomverzorging laat in dit project echter zien dat specialistenwerk altijd maatwerk is. Het gedetailleerde plan van aanpak oogst bewondering bij de jury. De boomspecialist heeft hier de vaktechnische eisen en omgevingsrisico’s goed in beeld gebracht en is de dialoog aangegaan. Een intensieve samenwerking met deskundige partijen uit andere expertisevelden heeft bomen in het algemeen en deze grensboom in het bijzonder stevig op de kaart gezet. Dat leidt tot een ‘grensverleggend’ project, dat de rest van het land kan inspireren.’

 

 

Genomineerde Boomprojecten van het Jaar 2018

Gustav Mahlerplein Amsterdam, Nationale Bomenbank B.V

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Begraafplaats Zoetermeer, Ada Wille Landschaps- & Begraafplaatsarchitectuur

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

Oude Markt Weert, Herman Vaessen BV

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Winnaar Boomproject van het Jaar 2017
Winnaar Boomproject van het Jaar 2016


 

Winnaar Boomproject van het Jaar

Maanplein in het Maankwartier Heerlen, TGS – Tree Ground Solutions
De BvhJ-vakjury heeft het project Maanplein van Tree Ground Solutions uitgeroepen tot Boomproject van het Jaar 2017. De uitreiking vond vandaag plaats in de Utrechtse Jaarbeurs, tijdens de Dag van de Openbare Ruimte. De jury is onder de indruk van de impact van dit project en de uitstekende low-tech realisatie: “Deze bomen maken de nieuwbouw van het plein meteen vertrouwd en versterken de complete cultuuromslag van het tot voor kort nog verloederde stationsgebied in Heerlen.” Deze spannende nationale wedstrijd wordt dit jaar voor de tweede keer georganiseerd en brengt het vakwerk van boomspecialist breed onder de aandacht.

Delen op:

Maak kennis
met de VHG Domeinen

Leden VHG

Ontdek de voordelen van het VHG-lidmaatschap. Bekijk het nieuws, de agenda, publicaties en handige tools.

Ga naar leden VHG

Zakelijke opdrachtgevers

Voor elk groenproject de juiste VHG-professional. Van ontwerp en advies tot realisatie, beheer en onderhoud.

Ga naar zakelijke opdrachtgevers

Consumenten

Uw VHG-hovenier zorgt voor meer tuinplezier. U bent verzekerd van vakmanschap, deskundig advies én garantie.

Ga naar consumenten