Opdrachtgevers:

Protocol Essentaksterfte

Protocol Essentaksterfte

Protocol Essentaksterfte

Op gezamenlijk initiatief van het Platform Boomspecialisten van Branchevereniging VHG en de Intergemeentelijke Studiegroep Bomen (ISB) is een protocol opgesteld voor de uniforme opname van essentaksterfte (ETS) in stedelijke en landelijke omgevingen. Hiermee komen de organisaties tegemoet aan de grote behoefte bij groenbeheerders, aannemers en adviseurs aan uniforme richtlijnen voor het beoordelen van deze ziekte.

Met dit protocol voor uniforme beoordeling van ETS is het nu mogelijk om alle verzamelde data van een opname te vergelijken en te analyseren. Hiermee ontstaat een completer en betrouwbaarder beeld van de ernst en de ontwikkeling van deze ziekte. Op basis hiervan kunnen gerichte beheermaatregelen worden getroffen.

Ernst
Tot nu toe werden er verschillende, veelal eigen handleidingen, gebruikt met onderling soms grote verschillen. De verzamelde data zijn daardoor niet uitwisselbaar, niet goed te vergelijken en wetenschappelijk te analyseren. Er is daardoor ook nog geen volledig beeld van de ernst van ETS in Nederland. Wel is duidelijk dat deze ziekte in Nederland in toenemende mate leidt tot sterfte van essen.

Wetenschap en praktijk
Het nieuwe protocol is opgesteld door Wageningen University & Research (WUR), in samenwerking met Terra Nostra, BTL Bomendienst en Kopinga Boomadvies. Een uniek samenwerkingsproject waarin de beschikbare wetenschappelijke informatie en kennis uit de praktijk samenkomen. Het protocol is wetenschappelijk onderbouwd, gedragen door de praktijk en landelijk toepasbaar. Het kan worden gecombineerd met de reguliere visuele (boom)inspectie, zolang die in de juiste periode (juni t/m augustus) plaatsvindt.

U kunt de opvouwbare 'Opnameprotocol Essentaksterfte' hier downloaden of een exemplaar opvragen bij Marc Custers, beleidsadviseur VHG, tel. 030-65 95 662 of via e-mail m.custers@vhg.org.

Terug naar het overzicht
Delen op:

Maak kennis
met de VHG Domeinen

Leden VHG

Ontdek de voordelen van het VHG-lidmaatschap. Bekijk het nieuws, de agenda, publicaties en handige tools.

Ga naar leden VHG

Zakelijke opdrachtgevers

Voor elk groenproject de juiste VHG-professional. Van ontwerp en advies tot realisatie, beheer en onderhoud.

Ga naar zakelijke opdrachtgevers

Consumenten

Uw VHG-hovenier zorgt voor meer tuinplezier. U bent verzekerd van vakmanschap, deskundig advies én garantie.

Ga naar consumenten