Opdrachtgevers:

De Levende Tuin

Uit een tuinbelevingsonderzoek is gebleken, dat consumenten graag iets met duurzaamheid in hun tuin willen; ze hebben geen idee van wat er allemaal zou kunnen. Om op die behoefte aan te haken, heeft Brancheverenigng VHG het concept van De Levende Tuin ontwikkeld. Dit concept helpt de VHG-hoveniers om op de wensen van de consument in te spelen en daarmee de leefomgeving verder te vergroenen. Branchevereniging VHG is  gestart om alle mogelijkheden van De Levende Tuin ook bij consumenten onder de aandacht te brengen.

Op deze webpagina leest u over:
Handleiding De Levende Tuin - versie 2 incl. bladerbare versie, PowerPoint en bloemkaart
Voorbeeldteksten 'Handleiding De Levende Tuin'
Handboek De Levende Tuin - versie 1
De Levende Tuin fiscaal aantrekkelijk
Promotiecampagne
 

Handleiding De Levende Tuin – versie 2 

De vernieuwde Handleiding De Levende Tuin is een vervolg op de versie die in 2010 verscheen. In het boekwerk is onder meer de informatie verwerkt die sindsdien uit onderzoek naar voren is gekomen, samen met tal van inspirerende voorbeelden van groene toepassingen en duurzame materialen. Daarmee kunt u als groenprofessional uw klant informeren en enthousiasmeren. Of het nu een particuliere of zakelijke klant is. En of het nu gaat om groen in de particuliere tuin, de openbare ruimte, bedrijventerreinen, schoolpleinen of tuinen bij ziekenhuizen en zorginstellingen. Met het concept wil Branchevereniging VHG laten zien dat een levende tuin de natuur dient en dat er met groen ook andere maatschappelijke en economische waarden vervuld kunnen worden.

U kunt de vernieuwde handleiding prima naast de eerste versie gebruiken. De eerdere handleiding is een basisboek dat uitgaat van de elementen die worden gebruikt om een tuin meer te vergroenen.

Deze nieuwe handleiding is een vervolg dat vooral de behoeften en wensen van de klant als uitgangspunt heeft. En die ook antwoord geeft op de vraag: ‘Wat kan ik allemaal nog meer met een levende tuin?’. Het gaat dan niet alleen om de particuliere tuin, maar om de openbare ruimte, bedrijventerreinen, een schoolplein of een gemeenschappelijke tuin bij een zorginstelling of wooncomplex. En ook om binnengroen, dak- en gevelgroen.

Wat is nieuw?
• Nieuw bloemlabel met aandacht voor natuur, klimaat, economie en mens
• Klantgerichte opzet met handige mindmaps. Deze mindmaps per opdrachtgever zijn een
  handig hulpmiddel om in een gesprek de meerwaarden van De Levende Tuin en de
  mogelijkheden toe te lichten.
• Tips en informatie overzichtelijk ondergebracht in 18 thema’s, o.a. water, biodiversiteit, 
  ontspannen, ontmoeten, luchtkwaliteit en baten.
• Handige lijsten met functionele beplanting, bijvoorbeeld,
  - toegankelijke informatie uit onderzoek een top-10 lijst van planten die interessant zijn
    voor bijen.
• Aandacht voor groen in particuliere tuinen, maar ook in de openbare ruimte, bij bedrijven,
  scholen, zorginstellingen, woningcomplexen etc.
• Veel beeldmateriaal van inspirerende praktijkvoorbeelden van groene oplossingen.

Bladerbare handleiding
De bladerbare handleiding De Levende Tuin - versie 2- kunt u hier inzien.

Hieronder vindt u twee PowerPoints die u kunt downloaden en kunt gebruiken voor promotiedoeleinden.
U kunt de PowerPoint kort en PowerPoint mindmaps downloaden door een klik op de links.

Bloemkaart
U kunt hier de bloemkaart 'De Levende Tuin heeft meerwaarde' downloaden.

Voorbeeldteksten 'Handleiding De Levende Tuin'
Hieronder vindt u diverse teksten over de toepassingen van de geüpdate versie van de handleiding 'De Levende Tuin'. De documenten bevatten praktische informatie en inspirerende voorbeelden. Klik op onderstaande link voor meer informatie.

1.   Ontmoeten in het groen
2.   Groene winst
3.   Begin bij de bodem
4.   Groen voor gezonde lucht
5.   Bewegen en spelen in het groen
6.   Duurzame materialen in 'De Levende Tuin'
7.   De onderhoudsvriendelijke Levende Tuin
8.   Water in de 'De Levende Tuin'
9.   Kleur in 'De Levende Tuin'
10. Voedsel en bloemen in 'De Levende Tuin'
11. Geluid in de 'De Levende Tuin'
12. Biodiversiteit in 'De Levende Tuin'
13. Productiviteit en 'De Levende Tuin'
14. Geur in 'De Levende Tuin'
15. Temperatuur in 'De Levende Tuin'
16. Veiligheid in 'De Levende Tuin'
17. Educatie en 'De Levende Tuin'
18. Ontspannen in 'De Levende Tuin'

Ondersteuning
Heeft u vragen of wilt u ondersteuning bij het gebruik van de handleiding? Neem deel aan de workshops die VHG in de loop van dit jaar organiseert of spreek ons aan tijdens bijeenkomsten in de regio! U kunt ook contact opnemen met VHG Ondernemershelpdesk via ledencontact@vhg.org of bellen naar 030 659 55 50.

Bestellen
Wilt u aan de slag met de vernieuwde Handleiding De Levende Tuin? Als lid van Branchevereniging VHG krijgt u een aantrekkelijke korting. Als introductieprijs betaalt u € 30,- excl. btw in plaats van € 55,-. Klik hier om de handleiding (versie 2) te bestellen.

 

Handboek De Levende Tuin - versie 1

In 2010 is het eerste handboek ontwikkeld waarin u praktische handvatten vindt voor het inrichten van een levende tuin.
U vindt er per thema (Water, Bodem, Dieren, Energie en Voedsel) informatie over bijbehorende producten en toepassingen. Doordat het handboek is voorzien van veel beeldmateriaal, bent u in staat om een levende tuin ook daadwerkelijk aan uw klanten te presenteren en te verkopen. Wilt u deze versie van het handboek (versie 1) bestellen (samen met de usb-stick) klik dan hier. Ook hiermee presenteert u zichzelf als adviseur met vakmanschap. In combinatie met het handboek is er ook een korte film gemaakt gericht op consumenten en zijn enkele demofilmpjes voor opdrachtgevers ontwikkeld.
 

De Levende Tuin fiscaal aantrekkelijk

Klik hier voor meer informatie over belastingvoordeel op De Levende Tuin.


Promotiecampagne

Om het concept De Levende Tuin onder de aandacht te brengen van het brede publiek is VHG Vakgroep Hoveniers dit voorjaar met diverse promotieactiviteiten gestart. Zo zijn, naast twee items in het programma RTL LifestyleXperience en een artikel in het consumentenblad Villa d’Arte, advertenties opgenomen in de tuinedities van Libelle en Magriet. In deze advertenties worden de lezers uitgenodigd om de speciale facebookpagina De Levende Tuin te bezoeken en aansluitend in contact te treden met bijvoorbeeld u als lid van Branchevereniging VHG.

Op deze facebookpagina vinden de lezers alle informatie, foto’s en reacties van bezoekers over De Levende Tuin. De lezers kunnen bijvoorbeeld de eerder genoemde filmpjes downloaden/bekijken en via deze facebookpagina kunnen zij, op basis van onze ledenlijst, rechtstreeks met u als lid van Branchevereniging VHG in contact te treden.

Samen met partijen zoals NL Greenlabel, NVTL, Stadswerk, Vogelsbescherming, Vlinderstichting, Tuinbranche Nederland, Nederlandse Bijenhoudersvereniging, Bomenstichting en Netwerk Groene Bureau's is VHG een promotiecampagne gestart om consumenten te informeren over hoe zij van hun tuin een levende tuin kunnen maken. Hiervoor is o.a. een website gelanceerd www.delevendetuin.nl en zijn diverse brochures beschikbaar. 

De brochure voor de consumentenmarkt vindt u hier
De brochure voor de zakelijke markt vindt u hier

Een deel van deze pagina is afgeschermd en alleen toegankelijk voor leden.

Word lid

Meerwaarde voor ondernemers in het groen. Dat is wat Branchevereniging VHG biedt. Meer ruimte om te ondernemen. Meer markt. Meer invloed. Maak gebruik van de voordelen van het lidmaatschap. Word lid. Daarmee versterkt u niet alleen uw eigen onderneming, maar ook het imago van de bedrijfstak én de invloed op nationaal en internationaal niveau. En daar plukt u dan weer de vruchten van.

Ik wil lid worden Meer informatie
Delen op:

Maak kennis
met de VHG Domeinen

Leden VHG

Ontdek de voordelen van het VHG-lidmaatschap. Bekijk het nieuws, de agenda, publicaties en handige tools.

Ga naar leden VHG

Zakelijke opdrachtgevers

Voor elk groenproject de juiste VHG-professional. Van ontwerp en advies tot realisatie, beheer en onderhoud.

Ga naar zakelijke opdrachtgevers

Consumenten

Uw VHG-hovenier zorgt voor meer tuinplezier. U bent verzekerd van vakmanschap, deskundig advies én garantie.

Ga naar consumenten