Opdrachtgevers:

Green Deal

Green Deal Levende Duurzame Buitenruimtes

Branchevereniging VHG, NL Greenlabel en de ministeries van Economische Zaken en Infrastructuur & Milieu hebben op 15 mei 2013 de Green Deal Levende Duurzame Buitenruimtes gesloten. Daarmee maken zij afspraken voor concrete activiteiten om de inrichting van de particuliere en openbare buitenruimtes in Nederland te verduurzamen en de biodiversiteit te bevorderen. Deze deal sluit aan op een eerder door NL Greenlabel verkregen Green Deal voor het inzichtelijk maken van de integrale duurzaamheid van in de buitenruimte toe te passen producten en materialen. De principes van het VHG-concept voor De Levende Tuin vormen de basis voor dit volgende duurzaamheids-initiatief.

Paspoort Levende Duurzame Buitenruimtes
De drie partijen hebben samen om het Paspoort Levende Duurzame Buitenruimte ontwikkeld. Het doel van dit paspoort is dat plannen en ontwerpen voor buitenruimtes kunnen worden voorzien van een paspoort waarin helder en kort de verduurzaming wordt weergegeven, met de daarbij behorende score. Daardoor is dan direct duidelijk hoe duurzaam de betreffende buitenruimte is.

Lesprogramma inclusief branchecertificaat
De Beroepsbegeleidende Leerweg (BBL) van het MBO onderwijs in de groene sector “veralgemeniseert“ onder invloed van diverse overheidsmaatregelen. Branche, bedrijven en scholen zullen samen moeten werken om een systematiek te ontwikkelen om goed vakonderwijs mogelijk te blijven maken. Enerzijds wordt dit mogelijk gemaakt door eisen te stellen aan de kwaliteit van de school, anderzijds wordt er extra vakonderwijs aangeboden aan de leerlingen, het Hoveniers XL programma.

Bewustwordingscampagne
Met dit initiatief willen de partijen zowel particulieren, professionals en overheden bewust maken van de meerwaarde van het toepassen van duurzame materialen en inheemse beplanting en hen aanzetten tot het toepassen daarvan. Een particulier kan een bijdrage leveren aan de biodiversiteit in zijn eigen tuin (bijvoorbeeld door een tuin te vergroenen of door de aanleg van een bloemrijke tuin) en zijn verantwoordelijkheid nemen voor het behoud en de versterking van biodiversiteit.  De professional in het groen kan aan de hand van het Paspoort Levende Duurzame Buitenruimtes meer gaan werken met duurzame materialen en bij de afnemer van zijn diensten (consumenten, bedrijven en overheden) duurzame buitenruimtes promoten en daarmee de biodiversiteit versterken en vergroten. Het benaderen van deze doelgroepen vraagt om een afzonderlijk aanpak. Voor particulieren is aangehaakt op het concept De Levende Tuin.

Voorlichtingsprogramma 
Zowel gezamenlijk als afzonderlijk zijn de partijen professionals gaan voorlichten en trainen in het inrichten en meetbaar maken van levende duurzame buitenruimtes. Uitgangspunten voor het voorlichtingsprogramma zijn de principes van het VHG-concept De Levende Tuin, de NL Greenlabel duurzaamheidspaspoorten voor producten en materialen, het te ontwikkelen duurzaamheidspaspoort Levende Duurzame Buitenruimtes en het te ontwikkelen Hoveniers XL programma. Lees hier het impressieverslag over de groenblauwe bijeenkomst.
 

Bekijk de informatie over de samenwerkingspartner Ministerie van Economische Zaken

Wind of Change

Een verhaal over duurzaamheid in vier delen
De Wind of Change waait door Nederland. Een beweging die innovatieve, duurzame toepassingen met zich meebrengt voor de inrichting van onze buitenruimte. Symbool hiervoor is het blad van de windmolen. Dit blad bestaat uit vier delen.

1. De bron
   
Hier ontstaan nieuwe ideeën. Ideeën over een wereld waar mens, dier en plant
    in harmonie met elkaar leven.
2. De verandering 
   
Hier komen nieuwe, frisse ideeën tot leven.
3. De Levende Tuin 
   
Zo’n nieuw, fris idee is De Levende Tuin: een levende en duurzame buitenruimte,
    ingericht onder ‘groene architectuur’.
4. De troon van de toekomst 
   
De plek om een blik in onze groene toekomst te werpen. Een toekomst waarin we zo 
    flexibel moeten zijn als de wind.

Wind of Change heeft tot doel om de inrichting van de buitenruimte weer in balans te brengen met onze natuurlijke leefomgeving. In 2014 reist Wind of Change door Nederland om het verhaal over duurzaamheid te vertellen. Zo was de expositie te zien tijdens de Floraliën en Provada en zal nog te zien zijn tijdens Fleurig. Het project is een initiatief van NL Greenlabel en kwam tot stand met medewerking van Branchevereniging VHG en het Ministerie van Economische Zaken. Het wordt bovendien ondersteund door innovatiecentrum ICER en de vastgoedbeurs Provada.

Bekijk informatie over de samenwerkingspartner NL Greenlabel.

Delen op:

Maak kennis
met de VHG Domeinen

Leden VHG

Ontdek de voordelen van het VHG-lidmaatschap. Bekijk het nieuws, de agenda, publicaties en handige tools.

Ga naar leden VHG

Zakelijke opdrachtgevers

Voor elk groenproject de juiste VHG-professional. Van ontwerp en advies tot realisatie, beheer en onderhoud.

Ga naar zakelijke opdrachtgevers

Consumenten

Uw VHG-hovenier zorgt voor meer tuinplezier. U bent verzekerd van vakmanschap, deskundig advies én garantie.

Ga naar consumenten