VHG Branche-opleiding

Werk je al in de sector van de hoveniers en groenvoorzieners en wil je een diploma halen of je laten omscholen tot hovenier? Dan is VHG Branche-opleiding echt iets voor jou.


 

 

 

 

 

 

 

 

In de hoveniers- en groenvoorzieningbranche kennen we de licentiescholen van VHG Branche-opleiding. Deze zijn nauw gelieerd aan Branchevereniging VHG en hebben als doel het bevorderen van het vakonderwijs in de hoveniers- en groenvoorzieningsector. VHG Branche-opleiding is een vakopleiding die in de avonduren gegeven wordt en richt zich speciaal op werkenden in de sector of mensen die in de toekomst in de sector willen gaan werken.

Doordat de deelnemers in deze opleiding vaak wat ouder zijn dan de leerlingen in de reguliere opleidingen, de opleiding in de avonduren plaatsvindt en de inhoud van de opleiding alleen op het vak gericht is, wordt deze door deelnemers en bedrijven hoog gewaardeerd.


De opleiding tot Vakbekwaam Hovenier duurt drie jaar en is onderverdeeld in drie niveaus:
Aankomend Hovenier
Hovenier
Vakbekwaam Hovenier:
  specialisatie Aanleg & Onderhoud of specialisatie Tuintekenen

Naast de opleiding tot Vakbekwaam Hovenier biedt de VHG Branche-opleiding ook de volgende twee opleidingen aan:
Assistent Hovenier
Aankomend Projectleider

 

Assistent Hovenier

De opleiding Assistent Hovenier is speciaal voor instromende doelgroepen vanuit bijvoorbeeld de Wajong of de SW, etc. De opleiding geeft voldoende kennis en vaardigheden mee om een start te maken als assistent medewerker in de hoveniers sector.De opleiding is ook uitstekend geschikt voor leerlingen uit het praktijkonderwijs. In samenwerking met de VHG licentieschool kan het programma zo ingericht worden dat het programma deels uitgevoerd wordt door de praktijkschool en deels door de licentieschool van de VHG Branche-opleiding. Examinering geschiedt echter altijd door de licentieschool van de VHG Branche-opleiding. Lees hier meer over de opleiding Assistent Hovenier en het examenreglement.

 

Aankomend Hovenier

De opleiding Aankomend Hovenier is het eerste jaar van de VHG Branche-opleiding tot Vakbekwaam Hovenier. In deze praktijkgerichte avondopleiding leert de deelnemer de basisvaardigheden van het hoveniersvak. Vaktechniek staat centraal. Dus geen algemene vakken zoals Nederlands en rekenen, maar wel plantenkennis en vooral veel praktische instructie. Na deze opleiding kan de deelnemer doorstromen naar de opleiding Hovenier en Vakbekwaam Hovenier. Lees hier meer over de opleiding tot Aankomend Hovenier en het examenreglement.

 

Hovenier

De opleiding Hovenier is het tweede jaar van de VHG Branche-opleiding tot Vakbekwaam Hovenier. In dit leerjaar leert de deelnemer de basisvaardigheden van het tuinontwerpen en van de tuintechniek. Vaktechniek staat centraal. Dus geen algemene vakken zoals Nederlands en rekenen, maar wel plantenkennis en vooral veel praktische instructie. Na deze opleiding kan de deelnemer doorstromen naar de opleiding Vakbekwaam Hovenier. Lees hier meer over de opleiding tot Hovenier en het examenreglement.

 

Vakbekwaam Hovenier

De opleiding Vakbekwaam Hovenier is het sluitstuk van de VHG Branche-opleiding tot Vakbekwaam Hovenier. In dit derde leerjaar vindt verder verdieping plaats en specialiseert de deelnemer zich in één of beide afstudeerrichtingen: Aanleg en Onderhoud of Tuinontwerp. Ook in deze opleiding staat de vaktechniek centraal. Lees hier meer over de opleiding tot Vakbekwaam Hovenier en het examenreglement.

 

Aankomend Projectleider

De opleiding Aankomend Projectleider is gestart in het schooljaar 2014-2015 en is ontstaan vanuit een vraag van scholen en bedrijven. Deze opleiding richt zich op degene die vaktechnisch goed onderlegd is en de stap wil maken naar een leidinggevende functie. Binnen deze opleiding krijgen zij de kennis en vaardigheden aangeleverd om deze stap te gaan maken. 

In deze opleiding staan dus geen vaktechnische zaken centraal, maar wel alles wat er komt kijken bij het realiseren van projecten van acquisitie tot nacalculatie. De opleiding vindt plaats in de periode oktober-maart van ieder schooljaar. Naast één avond in de week vinden er een aantal praktijkdagen plaats. Let op, want deze opleiding wordt niet op alle leslocaties verzorgd. Lees hier meer over de opleiding tot Aankomend Projectleider en het examenreglement.

VHG Branche-opleiding kan ook in combinatie met een EVC-procedure worden gevolgd.

 

Leslocaties zijn met ingang van januari 2021

 • Onderwijsgroep NWH in Alkmaar, contactpersoon dhr. T. Luijendijk, tel. 06-55145766
 • Zone.college in Almelo, contactpersoon mw. N. Mourad-Yousef, tel. 088-2620703, e-mail
       contact@zone.college
 • Lentiz I cursus & consult, e-mail cursus-consult@lentiz.nl tel. 088-3382283
 • TerraNext in Eelde, contactpersoon dhr. F. van Veenen, tel. 050-3682390
 • Helicon Opleidingen in Eindhoven, contactpersoon dhr. W. Peters, tel. 040-2595757
 • Wellant Curssen & Trainingen, telefoon 030-6345187, e-mail: cursussentrainingen@wellant.nl
 • Citaverde Bedrijfsopleidingen in Roermond, tel. 0475-389190
 • Aeres in Velp, contactpersoon dhr. H. Helthuis, tel. 088-0205200
  •   Scalda in Goes, contactpersoon dhr. D. Plessius, tel. 06-81141742, e-mail: dplessius@scalda.nl
      


Neem
voor meer informatie over de verschillende opleidingen van de VHG Branche-opleiding contact op met een van de scholen in uw regio. Voor algemene vragen over de VHG Branche-opleiding kunt u e-mailen naar brancheopleiding@vhg.org.

Delen op:

Maak kennis
met de VHG Domeinen

Leden VHG

Ontdek de voordelen van het VHG-lidmaatschap. Bekijk het nieuws, de agenda, publicaties en handige tools.

Ga naar leden VHG

Zakelijke opdrachtgevers

Voor elk groenproject de juiste VHG-professional. Van ontwerp en advies tot realisatie, beheer en onderhoud.

Ga naar zakelijke opdrachtgevers

Consumenten

Uw VHG-hovenier zorgt voor meer tuinplezier. U bent verzekerd van vakmanschap, deskundig advies én garantie.

Ga naar consumenten