Opdrachtgevers:

Onderzoeksrapport 'Succes- en faalfactoren bij een duurzaam ontwerp van groene schoolpleinen'

Onderzoeksrapport 'Succes- en faalfactoren bij een duurzaam ontwerp van groene schoolpleinen'

dinsdag 13 januari 2015

Onderzoeksrapport 'Succes- en faalfactoren bij een duurzaam ontwerp van groene schoolpleinen'

VHG maakt werk van gezonde, groene schoolpleinen

Branchevereniging VHG, voor ondernemers in het groen, heeft zich verbonden aan het Nationaal Programma Preventie ‘Alles is Gezondheid’.  VHG-directeur Egbert Roozen ondertekende hiervoor op dinsdag 13 januari 2015 de pledge waarmee het de doelstellingen van het programma onderschrijft en concrete activiteiten aankondigt. Dit gebeurde tijdens de jaarlijkse VHG-nieuwjaarsbijeenkomst voor leden, op Groene Sector Vakbeurs in Hardenberg.

Met de deelname aan ‘Alles is Gezondheid’ erkent VHG dat de branche een belangrijke rol speelt in de verbetering van de gezondheid van mensen. De positieve effecten van groen op het welzijn en de gezondheid van mensen zijn inmiddels in diverse onderzoeken aangetoond. Natuur kan een belangrijke rol spelen in de oplossingen van hedendaagse problemen, zoals het feit dat steeds meer mensen in een stedelijke omgeving wonen en steeds meer kinderen overgewicht of gedragsproblemen hebben.

Handleiding voor hoveniers
VHG zal zich in dit kader richten op het realiseren van meer groene schoolpleinen. Zo neemt de vereniging het initiatief om een praktische handleiding te ontwikkelen waarmee hoveniers ondersteund worden in hun bijdrage aan groene schoolpleinen en de interactie met de kinderen over het groen. De handleiding wordt ontwikkeld op basis van wetenschappelijke informatie. Hierbij wordt samengewerkt met organisaties die zich ook op groen en groen-/natuureducatie aan kinderen richten. "Net als met het concept de Levende Tuin proberen we hiermee de natuur dichter bij de gebruiker te brengen, in dit geval dus kinderen", aldus Roozen. "Tegelijkertijd is het voor onze leden ook een markt waarop zij zich kunnen richten."

Wetenschappelijk onderzoek
De wetenschappelijke informatie voor de handleiding Groene Schoolpleinen is onder andere afkomstig uit het meest recente onderzoek van Jolanda Maas (senior onderzoeker VUMC) Rianne Muller (VU) en Dieuwke Hovinga (hogeschool Leiden). Maas presenteerde tijdens de bijeenkomst de resultaten van een onderzoek naar de succes- en faalfactoren bij het ontwerp van groene schoolpleinen. Het onderzoeksteam interviewde hiervoor leerkrachten en directies van 27 basisscholen en hoveniers en ontwerpers. Aan 274 leerlingen is bovendien gevraagd wat ze fijne en minder fijne plekken vinden op het groene schoolplein. Uit deze gesprekken en een expertmeeting genereerden de onderzoekers een uitgebreid overzicht van factoren die het succes van een groen schoolplein in sterke mate bepalen. "Dat zijn niet alleen technische aspecten zoals onderhoud en het voorkomen van speelerosie, maar ook procesmatige zaken zoals het creëren van draagvlak en het organiseren van participatie door kinderen en ouders." Het onderzoek leverde ook inzichten op in de benodigde innovaties in de groensector en de competenties van hoveniers als het gaat om de aanleg van groene schoolpleinen. "Het is aan te bevelen om na te gaan in hoeverre deze competenties nu in de groenopleidingen zijn opgenomen. Wellicht is er een speciaal opleidingsprogramma denkbaar voor hoveniers op dit gebied", aldus Jolanda Maas.

Terug naar het categorie overzicht
Delen op:

Maak kennis
met de VHG Domeinen

Leden VHG

Ontdek de voordelen van het VHG-lidmaatschap. Bekijk het nieuws, de agenda, publicaties en handige tools.

Ga naar leden VHG

Zakelijke opdrachtgevers

Voor elk groenproject de juiste VHG-professional. Van ontwerp en advies tot realisatie, beheer en onderhoud.

Ga naar zakelijke opdrachtgevers

Consumenten

Uw VHG-hovenier zorgt voor meer tuinplezier. U bent verzekerd van vakmanschap, deskundig advies én garantie.

Ga naar consumenten