VHG  |  Ondernemer  |  Nieuws  |  Artikel

Skip Navigation Linksdefault

"Voor ondernemers in het groen"

c245372b-46e3-4716-83c2-fcc0d5d2cbb0

VHG Nieuws

Nieuws en actualiteiten. Blijf op de hoogte van alle relevante thema's.

Beladen van aanhangwagen of bedrijfswagen? Het begint bij de juiste werkinstructies

do 04 feb 2021

Het vervoeren van materiaal zoals ladders, kruiwagens, machines, zand en stenen van en naar werklocaties is vaak een dagelijkse bezigheid. Juist doordat het beladen zo vaak wordt gedaan, bestaat het risico dat er even minder goed wordt opgelet. Een ongeluk is zo gebeurd. Denk aan een machine die van de oprijplaten glijdt of een lading die gaat schuiven en van de wagen valt. Ook het afwaaien van zand, grond, bladeren, enz. moet voorkomen worden.

Wij vragen Sjoek van der Maarl hoe u ongelukken voorkomt. Sjoek is voor veel VHG-leden een vertrouwd gezicht. Hij is sectorspecialist hoveniers en groenvoorziening bij Stigas.

"Allereerst moet gewerkt worden met een aanhangwagen of bedrijfswagen die geschikt is om het materieel en materiaal op te rijden, of te laden en te vervoeren. En een heel belangrijk aandachtspunt is volgens Sjoek, dat de medewerkers de juiste werkinstructies ontvangen over koppelen, laden, vastzetten en lossen. Welke instructies dit zijn, leest u in de  arbocatalogus."

Werkinstructies
De arbocatalogus is geschreven door VHG-werkgevers en werknemers samen met Stigas.
U vindt er de handige bijlage met werkinstructies.  Met hierin bijvoorbeeld: 'Is de losbreekreminrichting of hulpkoppeling vastgezet zoals voorgeschreven in de handleiding?'

Vragen?
Heeft u na het bekijken van de arbocatalogus twijfels of wilt u weten hoe u uw medewerkers het beste voorlicht? Sla uw risico-inventarisatie en -evaluatie (RIE) erop na of neem vrijblijvend contact op met Stigas preventieadviseur Sjoek van der Maarl: sjoek.van.der.maarl@stigas.nl. Of bel naar de Stigas Servicedesk 085 – 044 07 00 (optie 1).​

Gerelateerde tags

Arbo

Naar alle nieuws

VHG - Koninklijke Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners

Horaplantsoen 20
6717 LT Ede
 
T 085 330 77 00
E info@vhg.org