VHG  |  Ondernemer  |  Nieuws  |  Artikel

Skip Navigation Linksdefault

"Voor ondernemers in het groen"

144a450e-f751-4124-8971-f6881088cae8

VHG Nieuws

Nieuws en actualiteiten. Blijf op de hoogte van alle relevante thema's.

Calamiteitenverlof: wat is het en hoe maakt u hier duidelijke afspraken over?

do 15 sep 2022

​Het overlijden van een familielid, een partner die gaat bevallen of een ziek kind. Uw medewerker kan voor deze en andere onverwachte, persoonlijke situaties komen te staan. Op die momenten kan uw medewerker even niet werken, maar is hij of zij zelf niet ziek. Voor deze situaties bestaat er het recht op calamiteitenverlof. U leest er meer over in dit nieuwe artikel van Sazas.


Wat is calamiteitenverlof?

Volgens de wet heeft iedere medewerker recht op verlof bij 'dringende' of 'bijzondere' omstandigheden. Dit verlof heet calamiteitenverlof en wordt ook wel 'kort verzuimverlof' genoemd. Dit verlof kost uw medewerker geen vakantiedagen. Het salaris betaalt u door tijdens de verlofduur. Ook hoeft de medewerker van tevoren geen verlof aan te vragen, omdat het hier om bijzondere en onverwachte situaties gaat.


Wat valt er onder calamiteitenverlof?

Er zijn een paar situaties waarin uw medewerker om calamiteitenverlof kan vragen:

  • Als uw medewerker in een heel bijzondere situatie zit. Voorbeelden zijn persoonlijke situaties zoals het overlijden van een direct familielid. Maar ook noodsituaties, zoals brand thuis of een gesprongen leiding;
  • Als uw medewerker naar een dokter- of ziekenhuisafspraak moet, die niet buiten werktijden kan worden gepland;
  • Als uw medewerker moet voldoen aan een wettelijke verplichting die niet buiten werktijd kan worden ingevuld. Een voorbeeld is het moeten verschijnen voor de rechtbank;
  • Tijdens verkiezingen. De hoofdregel is dat stembureaus op de dag van stemming open zijn van 7.30 tot 21.00 uur. De meeste medewerkers kunnen dus voor of na hun werk stemmen. Voor wie dat niet kan, is er het calamiteitenverlof.

Verschil calamiteitenverlof en buitengewoonverlof

Bij calamiteitenverlof gaat het om bijzondere en onvoorspelbare spoedgevallen. Bij buitengewoon verlof gaat het om bijzondere situaties of gebeurtenissen die geen spoedgeval zijn. Bijvoorbeeld een verhuizing, een rijexamen, een eigen huwelijk of die van een eerste – of tweedegraads familielid. Het calamiteitenverlof en het buitengewoonverlof zijn dus niet hetzelfde.

Hoe lang duurt calamiteitenverlof?

Hoe lang uw medewerker calamiteitenverlof mag krijgen, hangt af van de persoonlijke situatie. Vaak gaat het om een paar uur tot een paar dagen. De wet stelt hiervoor geen richtlijnen, maar een redelijk verzoek tot dit verlof mag u niet weigeren. U zult dus samen met uw medewerker moeten bepalen wat redelijk is in de situatie: voor het regelen van een loodgieter bij een gesprongen waterleiding is een paar uur voldoende, maar een ziek kind van school ophalen en thuis verzorgen kan natuurlijk langer duren. 

Tips om duidelijke afspraken te maken

Omdat de wet alleen richtlijnen voor calamiteitenverlof stelt, is het verstandig om binnen uw organisatie duidelijke afspraken te maken. Deze kunt u opnemen in uw personeelshandboek of verzuimbeleid. Zo voorkomt u dat leidinggevenden en medewerkers bij elke situatie opnieuw in discussie gaan en weten uw medewerkers waar zij aan toe zijn. Bekijk tips voor te maken van duidelijke afspraken op de website van verzuimspecialist Sazas.

VHG - Koninklijke Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners

Horaplantsoen 20
6717 LT Ede
 
T 085 330 77 00
E info@vhg.org