Veel mkb-bedrijven lopen achter met hun cyberveiligheid en hebben advies en ondersteuning nodig om dit op te pakken. Dat staat in het nieuwe advies dat de Cyber Security Raad (CSR) onlangs aanbood aan Minister Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat. De overheid moet hierbij nauw samenwerken met onder andere brancheorganisaties om te zorgen dat hulpmiddelen aansluiten en ondernemers goed worden bereikt.
“Het mkb vormt de ruggengraat van onze economie en is onmisbaar voor alle grote maatschappelijke transities", zegt CSR co-voorzitter Theo Henrar. “Tegelijk zien we dat het mkb nadrukkelijk doelwit is van cybercriminelen. Onvoldoende cyberweerbaarheid is een risico voor het voortbestaan van het bedrijf zelf. En dat niet alleen: door de onderlinge verbondenheid van bedrijven in de keten is het ook een risico de hele bedrijfsketen. En daarmee dus ook voor het functioneren van onze samenleving."
Cyberaanvallen
Ruim 70% van de middelgrote en kleine bedrijven in Nederland kreeg in 2023 te maken met cyberaanvallen. Onder zelfstandigen was dit 55%. Dat blijkt uit onderzoek van ABN Amro. Het aantal cyberaanvallen neemt toe en de methodes worden steeds geraffineerder, maar Nederlandse bedrijven lijken de ernst van de dreiging te onderschatten. Uit recent onderzoek blijkt dat veel bedrijven pas actie ondernemen nadat ze al schade hebben ondervonden, zoals gehackte systemen, financiële verliezen of reputatieschade door gelekte klantgegevens.
Werk jij digitaal veilig?
Je komt er achter met deze checklist van de Kamer van Koophandel. Daarmee zie je wat je minimaal zou moeten doen om cybercrimelen zoveel mogelijk buiten de deur te houden.
Bekijk nu de checklist!
Bronnen: CSR en ChannelConnect