Bijna 40% van alle medewerkers doet lichamelijk zwaar werk, zo blijkt uit de factsheet Fysieke arbeidsbelasting 2022 van TNO. Dit kan leiden tot gezondheidsklachten en verzuim. Maar liefst 20% van alle verzuimdagen zijn het gevolg van fysiek belastend werk. Het is daarom belangrijk om lichamelijke (over)belasting van je medewerkers serieus te nemen en passende maatregelen te nemen.
Wat is fysieke arbeidsbelasting?
Fysieke arbeidsbelasting kan ontstaan door lichamelijke inspanning, zoals tillen, dragen, duwen of trekken. Als de spieren en gewrichten in de rug, schouders en armen intensief, lang of vaak gebruikt worden, kan er fysieke overbelasting ontstaan. Uit TNO-cijfers blijkt dat 56% van alle medewerkers het afgelopen jaar klachten had aan botten, spieren en gewrichten. 40% heeft klachten aan arm, nek en schouder (verzamelnaam KANS), 35% heeft last van de rug en 26% heeft heup-, been-, knie- en voetklachten.
Voorbeelden van fysieke belasting
Voorbeelden van werkzaamheden waarbij fysieke arbeidsbelasting kan ontstaan:
- Dragen en werken met accu- of motoraangedreven apparatuur. Hierbij kun je denken aan een kettingzaag, bosmaaier, bladblazer of een elektrische heggenschaar;
- Tillen en dragen van materialen bij de aanleg en het onderhoud van tuinen;
- Trekken en duwen bij het verplaatsen van verschillende dingen, zoals takken, boomstammen, maar ook aanhangers of kruiwagens en apparatuur.
Wat kun je als werkgever doen?
Het is belangrijk om per klus of project te kijken welke hulpmiddelen nodig zijn en of die aan de arbo-eisen voldoen. Afwisseling van het werk is ook belangrijk. Als medewerkers veel hetzelfde werk doen, waarbij ze herhalende bewegingen maken, kan de kans op fysieke overbelasting groter zijn. Daarnaast is het belangrijk om medewerkers uitleg te geven over hoe zij fysieke arbeidsbelasting kunnen voorkomen.
Fysiek verzuim voorkomen
Je kunt nog meer doen om fysiek verzuim te voorkomen. Hoe? Dat lees je in de artikelen die in de kennisbank van Verzuimspecialist Sazas staan. Daar kun je onder andere informatie vinden over hoe je gehoorschade kunt voorkomen, het risico op een tekenbeet kunt verminderen en hoe jouw medewerkers veilig kunnen werken met gevaarlijke stoffen.