VHG  |  Ondernemer  |  Nieuws  |  Artikel

Skip Navigation Linksdefault

"Voor ondernemers in het groen"

90ace293-341b-4f38-83f5-dd80248f6af5

VHG Nieuws

Nieuws en actualiteiten. Blijf op de hoogte van alle relevante thema's.

Geen Floriade in 2032

do 13 apr 2023


De tuinbouw stopt met de wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade. Na zeven edities heeft het bestuur van de Nederlandse Tuinbouwraad (NTR) besloten geen nieuwe Floriade te organiseren. Floriade Expo 2022 in Almere maakte duidelijk dat het concept wereldtuinbouwtentoonstelling niet meer past in deze tijd. 


Koninklijke VHG begrijpt de overwegingen en het uiteindelijke besluit van de NTR, maar vindt het wel jammer. Gezien het belang van groen voor de oplossing van mondiale problemen zoals klimaatverandering en achteruitgang biodiversiteit, blijft het volgens VHG van belang om de sector bij een breed publiek onder de aandacht te brengen. 

'Floriade is diverse malen een prima evenement geweest om de tuinbouwbranche in Nederland internationaal op de kaart te zetten en het Nederlandse publiek de vernieuwingen in de tuinbouw te tonen', zo meldt het persbericht van de Tuinbouwraad. 'Hoewel het concept zich sterk aangepast heeft van productpresentaties naar duurzaamheid, gezondheid en de groene stad, heeft de laatste Floriade in Almere aangetoond dat de communicatiemethoden zodanig veranderd zijn dat een groot evenement als Floriade niet meer de grote bezoekersaantallen trekt en financieel haalbaar is.'

Waardering Floriade Almere
De bezoekersaantallen in Almere vielen in 2022 tegen. Degenen die Floriade Expo 2022 Almere hebben bezocht, waardeerden de tuinbouwtentoonstelling gemiddeld met het cijfer 8. Het goede cijfer tekent de waardering voor de boodschap die deze Floriade bracht: 'Growing Green Cities', de roep om steden groener en gezonder te maken.

Groene wijken
De NTR is ook tevreden over de deelname van het tuinbouwbedrijfsleven. Gedurende het half jaar dat de Floriade open was, is na een wat moeizame start steeds sprake geweest van een bloemenzee, zowel binnen als buiten. De duizenden door Nederlandse kwekers geleverde bomen, struiken en planten gaven het park een zeer groen uiterlijk. Dat blijft ook na het evenement in stand. Voor gemeenten en regio's die de afgelopen decennia een Floriade georganiseerd hebben, is gebiedsontwikkeling en -inrichting steeds een aantrekkelijk aspect aan de Floriade. De groene wijken in de diverse Floriade-gemeenten dienden vaak als voorbeeld voor stadsontwikkeling elders.

VHG - Koninklijke Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners

Horaplantsoen 20
6717 LT Ede
T 085 330 77 00
E info@vhg.org

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws!

Direct inschrijven voor de nieuwsbrief