VHG  |  Ondernemer  |  Nieuws  |  Artikel

Skip Navigation Linksdefault

"Voor ondernemers in het groen"

2c2295f9-8da2-418f-8d5c-8b64da7d85d9

VHG Nieuws

Nieuws en actualiteiten. Blijf op de hoogte van alle relevante thema's.

Hoe kan ik opdrachtgevers informeren over onvoorziene prijsstijgingen?

do 16 jun 2022

​Veel bedrijven hebben door politieke en economische omstandigheden last van een schaarste aan producten en scherpe prijsstijgingen. Projecten lopen vertraging op en worden noodgedwongen duurder. Is dit bij u het geval, dan is het zaak uw opdrachtgevers goed te informeren. Daarvoor hebben we voorbeeldbrieven beschikbaar voor verschillende regelingen waarop u als aannemer een beroep kunt doen. U kunt deze naar uw eigen situatie aanpassen.

Gaat u met de voorbeeldbrieven aan de slag, denk dan hieraan:

  • Bekijk of er specifieke regelingen voor u van toepassing zijn, zoals de UAV of UAV-GC, of dat er wellicht een indexeringsregeling of risicoregeling geldt.
  • Waarschuw uw opdrachtgevers zo spoedig mogelijk dat u aanspraak maakt op bijbetaling/termijnverlening uit hoofde van de overeenkomst, als gevolg van onvoorziene prijsstijgingen.
  • Geef zo nauwkeurig mogelijk aan wat de omvang van de prijsstijgingen zal zijn. Lukt dat nog niet bij de eerste waarschuwing, doe dit dan in ieder geval zo snel mogelijk daarna.

U heeft niet altijd recht op (volledige) vergoeding. De meeste regelingen geven pas recht op een vergoeding indien de omstandigheden uw normale ondernemersrisico overstijgen. Daarover bestaat veel discussie, maar u kunt gemakshalve 10% ten opzichte van de totale prijsstijging hanteren. Of 5% van de totale inschrijfsom.

Voorbeeldbrieven
U kunt de volgende brieven downloaden, afhankelijk van de regeling die voor u van toepassing is:

UAV

UAV-GC

Burgerlijk Wetboek

Meer informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met onze collega’s van de VHG Helpdesk via ondernemershelpdesk@vhg.org of 085 33 077 00.

VHG - Koninklijke Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners

Horaplantsoen 20
6717 LT Ede
 
T 085 330 77 00
E info@vhg.org