VHG  |  Ondernemer  |  Nieuws  |  Artikel

Skip Navigation Linksdefault

"Voor ondernemers in het groen"

92bb0e10-1cec-45ed-813d-7ac98e28d0dd

VHG Nieuws

Nieuws en actualiteiten. Blijf op de hoogte van alle relevante thema's.

Hoe kunt u uw medewerkers ondersteunen bij het stoppen met roken?

do 17 nov 2022

Bijna iedereen weet het: roken is ongezond. In tabaksrook zitten namelijk veel verschillende stoffen die schadelijk zijn voor de gezondheid. Toch rookt bijna een kwart van de Nederlanders. Dit heeft gevolgen voor medewerkers die roken, maar ook voor u als werkgever. Misschien wilt u als werkgever uw medewerkers daarom helpen bij het stoppen met roken. Welke mogelijkheden heeft u dan? 


Iedereen mag zelf bepalen of hij of zij rookt, dus ook uw medewerkers. Maar roken heeft niet alleen invloed op uw medewerker zelf. Als werkgever kunt u ook te maken hebben met de gevolgen van het roken:

 • Rookpauzes
  Uw medewerkers hebben recht op pauze. Maar het kan zijn dat uw rokende medewerkers extra pauze nemen om te roken. Dit kost u tijd en geld. Ook kunnen deze extra pauzes als oneerlijk worden gezien door niet-rokende collega's. Onderzoek laat zien dat rokers acht tot dertig minuten rookpauze per dag nemen.
 • Minder productieve medewerkers
  Productiviteit betekent hoeveel werk iemand binnen een bepaalde tijd doet. De ene medewerker is productiever dan de andere. Uit onderzoek blijkt dat rokers gemiddeld 1,9 tot 4% minder productief zijn dan niet-rokers.
 • Meer dagen ziek
  Rokers verzuimen meer dan niet-rokers. Zij melden zich namelijk gemiddeld 2,89 dagen per jaar meer ziek.
 • Meer kosten
  Rokende medewerkers kosten u als werkgever meer dan niet-rokende medewerkers. Dit heeft te maken met het minder productief zijn en het hogere verzuim. Verzuim kan u als werkgever tot wel € 400 per dag kosten.

De privacy van uw medewerker

Als werkgever mag u niet voor medewerkers bepalen of zij roken. U mag ook niet informeren of een medewerker rookt. Daarnaast mag u uw medewerkers niet vragen om te stoppen met roken. U mag hen wel ondersteunen bij het stoppen met roken als zij zelf aangeven te willen stoppen.

Tips om uw medewerkers te ondersteunen bij het stoppen met roken

Stoppen met roken levert dus zowel uw medewerker als uw organisatie voordelen op. Hoe kunt u uw medewerkers helpen als zij willen stoppen met roken? Dit kan als volgt:

 1. Rookvrije werkomgeving maken;
 2. Begeleiding bieden;
 3. Communiceren over de begeleiding;
 4. Steun geven;
 5. Afleiding bieden.

Wilt u weten over hoe u deze tips in de praktijk kunt brengen? U leest meer over stoppen met roken op de website van verzuimspecialist Sazas.  

Gerelateerde tags

Personeel

Naar alle nieuws

VHG - Koninklijke Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners

Horaplantsoen 20
6717 LT Ede
 
T 085 330 77 00
E info@vhg.org