VHG  |  Ondernemer  |  Nieuws  |  Artikel

Skip Navigation Linksdefault

"Voor ondernemers in het groen"

54b56c9d-f3f6-4f9a-b5b3-711717685643

VHG Nieuws

Nieuws en actualiteiten. Blijf op de hoogte van alle relevante thema's.

Hoe stimuleert u vitaliteit en inzetbaarheid bij uw (oudere) medewerkers?

do 11 mrt 2021

Vitaliteit en inzetbaarheid zijn begrippen die steeds belangrijker worden in het bedrijfsleven. Zeker omdat de pensioenleeftijd steeds verder en het financiële risico van arbeidsongeschiktheid steeds meer bij werkgevers en medewerkers komt te liggen. Hoe stimuleert u vitaliteit en inzetbaarheid bij uw medewerkers? U leest in dit artikel informatie en tips. 

In gesprek over vitaliteit: 5 tips
Vitaliteit geeft aan of iemand fysiek, emotioneel en mentaal gezond is. Als een medewerker langere tijd niet vitaal is, bestaat het risico op uitval. Een gesprek over vitaliteit kan helpen eventuele problemen op dit vlak aan te pakken en verzuim te voorkomen. Maar hoe gaat u hierover in gesprek? Deze 5 tips helpen u op weg:​

 1. Bereid het gesprek goed voor
  Samen met uw medewerker wilt u tot een oplossing komen, zodat hij of zij zich vitaler voelt en u eventueel verzuim kunt voorkomen. Kondig het gesprek en de reden duidelijk aan bij uw medewerker. Neem de tijd, zodat er ruimte is om dieper op zaken in te gaan.

 2. Zorg voor een open sfeer
  Stel uw medewerker op zijn of haar gemak. Leg aan het begin van het gesprek uit waarom jullie bij elkaar zitten en wat het doel van het gesprek is. Zorg voor een open sfeer. Zeg wat u opvalt in het gedrag van uw medewerker waardoor u de indruk heeft dat het niet goed gaat.
   
 3. Nodig de medewerker uit eigen gesprekspunten in te brengen
  Samen komt u het beste tot de kern van het probleem als u beiden punten naar voren brengt. Misschien ervaart de medewerker problemen met een leidinggevende, met de werkdruk of zijn er privéproblemen. Door goed te luisteren naar uw medewerker, komt informatie boven tafel die nodig kan zijn voor een passende oplossing.
   
 4. Vraag goed door
  Stel gerichte vragen en probeer te begrijpen wat de ander bedoelt. Kijk altijd of de ander de vraag of boodschap goed heeft begrepen. Stel vooral vragen om dieper op de situatie in te gaan. Stel open vragen. Zo nodigt u de medewerker uit om meer te vertellen. Een open vraag begint met: wie, wat, wanneer of hoe.

 5. Rond het gesprek af en maak vervolgafspraken
  Rond het gesprek op een positieve manier af. Leg de afspraken goed vast en kom erop terug. U kunt bijvoorbeeld afspreken dat vitaliteit onderdeel wordt van het jaarlijks functioneringsgesprek. Vraag in dat jaarlijkse gesprek aan uw medewerker hoe het gaat, welke zaken hij of zij in de tussentijd heeft opgepakt en waar er nog ondersteuning bij nodig is.

  Wat kunt u doen om medewerkers langer vitaal en inzetbaar te houden?
  Zorg nu en in de toekomst voor een haalbare belasting op de werkvloer. Spreek samen met uw medewerkers over een gezonde manier van leven en zorg voor een veilige werkomgeving. Denk samen met uw medewerkers eventueel na over omscholen binnen uw bedrijf zodat medewerkers op oudere leeftijd minder zwaar werk kunnen doen.

  Gratis whitepaper: de meerwaarde van ouderen op de werkvloer
  Door de vergrijzing en het feit dat we allemaal langer moeten doorwerken, stijgt in veel bedrijven het aantal oudere medewerkers. In tegenstelling tot wat sommigen denken, heeft deze groep een enorme meerwaarde voor uw bedrijf. Waarom zijn ze zo belangrijk en waardevol? En hoe houdt u deze groep medewerkers zo lang mogelijk vitaal? In de whitepaper 'De meerwaarde van ouderen op de werkvloer' geeft Sazas op deze en andere vragen antwoord.

  Bron: Sazas

Gerelateerde tags

Personeel

Naar alle nieuws

VHG - Koninklijke Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners

Horaplantsoen 20
6717 LT Ede
 
T 085 330 77 00
E info@vhg.org