VHG  |  Ondernemer  |  Nieuws  |  Artikel

Skip Navigation Linksdefault

"Voor ondernemers in het groen"

9af51382-df7d-4aee-afe2-aede94917907

VHG Nieuws

Nieuws en actualiteiten. Blijf op de hoogte van alle relevante thema's.

Loondoorbetaling bij ziekte: 5 veelgestelde vragen

do 08 dec 2022

Is uw medewerker ziek, dan betaalt u het loon van uw zieke medewerker de eerste 2 jaar door. Hierover worden vaak vragen gesteld. Verzuimspecialist Sazas zet vijf veel gestelde vragen mét antwoorden voor u op een rij in dit artikel.

 

1. Hoeveel loon moet een werkgever doorbetalen?

Als werkgever heeft u een loondoorbetalingsverplichting. Dit betekent dat u verplicht bent om het loon van uw zieke medewerker de eerste 2 jaar door te betalen, conform artikel 56 van de Cao voor het Hoveniersbedrijf. 

2. Wie betaalt het salaris bij ziekte uit?

Als uw medewerker ziek is, is het uw taak als werkgever om het loon door te betalen. Het kan ook zijn dat er geen sprake is van loondoorbetaling. Bijvoorbeeld als de medewerker recht heeft op een Ziektewetuitkering. Als het contract van de medewerker afloopt terwijl hij of zij nog ziek is, dan komt de medewerker vanaf dat moment in aanmerking voor een Ziektewetuitkering. De werkgever vraagt deze uitkering aan. De hoogte van deze uitkering kan verschillen en duurt maximaal 2 jaar.

3. Geldt loondoorbetaling ook bij oproepkrachten?

Werkt u met oproepkrachten? Als een oproepkracht ziek wordt, houdt hij of zij in sommige gevallen recht op doorbetaling van het loon. Soms krijgt hij of zij een Ziektewetuitkering van UWV. Maar dat hangt af van het soort oproepcontract. Bij een min-maxcontract krijgt de oproepkracht bijvoorbeeld minimaal 70% van het minimum aantal uren doorbetaald, eventueel aangevuld tot het minimumloon.

4. Hoe werkt loonbetaling bij gedeeltelijk werken?

Als een medewerker door ziekte maar een deel van zijn of haar uren kan werken, is loondoorbetaling ook verplicht. Volgens de wet moet de werkgever dan 70% van het loon doorbetalen, tenzij anders is afgesproken in een arbeidsovereenkomst of cao.

5. Waarom kan een verzekering voor loondoorbetaling bij ziekte handig zijn?

Een verzekering kan handig zijn, zo kunt u zich als werkgever verzekeren tegen het financiële risico van verzuim. Wist u dat een zieke medewerker tussen de € 250,- en € 400,- per dag kan kosten? Daarom is het mogelijk om het risico van loondoorbetaling bij ziekte te verzekeren. Dit kan bijvoorbeeld bij Sazas. Met de verzuimverzekering, ook wel ziekteverzuimverzekering genoemd, krijgt de werkgever een vergoeding voor het doorbetaalde loon van een zieke medewerker. Daarnaast helpt Sazas u bij het voorkomen van ziekte binnen uw bedrijf en bij de re-integratie van zieke medewerkers.

Meer informatie

Meer lezen over loondoorbetaling bij ziekte Wat zijn de regels rondom loondoorbetaling na de AOW-leeftijd? Hoe werkt loondoorbetaling bij ziekte door zwangerschap? En wat zijn de kosten voor een Sazas-verzekering? Bekijk alle informatie over loondoorbetaling bij ziekte op de website van verzuimspecialist Sazas.

VHG - Koninklijke Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners

Horaplantsoen 20
6717 LT Ede
T 085 330 77 00
E info@vhg.org

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws!

Direct inschrijven voor de nieuwsbrief