VHG  |  Ondernemer  |  Nieuws  |  Artikel

Skip Navigation Linksdefault

"Voor ondernemers in het groen"

2ace0d5c-1daa-43cb-af6b-d74e60915765

VHG Nieuws

Nieuws en actualiteiten. Blijf op de hoogte van alle relevante thema's.

Verlofvormen rondom geboorte van en zorg voor kinderen: alles op een rij

wo 14 dec 2022

Als een medewerkster zwanger is, heeft zij recht op zwangerschaps- en bevallingsverlof. Moet een medewerker voor een ziek kind zorgen? Ook daar is een verlofvorm voor. Welke verlofvormen zijn er rondom de geboorte van en de zorg voor kinderen? Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) heeft een handig overzicht gemaakt met de verschillende verlofvormen. Verzuimspecialist Sazas zet in dit artikel de belangrijkste verlofvormen voor u op een rij.

 

Verlofvormen voor (toekomstige) ouders

Een medewerker heeft in bepaalde situaties recht op verlof. Bijvoorbeeld als hij of zij ziek wordt en (tijdelijk) arbeidsongeschikt raakt. Dit heet ziekteverlof. Ook kunnen medewerkers zelf verlof opnemen. Bijvoorbeeld om op vakantie te gaan of tijdens onverwachte situaties. Voor dit laatste bestaat het calamiteitenverlof. Zwangere medewerksters hebben recht op zwangerschaps- en bevallingsverlof. Ouders hebben recht op deels betaald ouderschapsverlof. De verlofvormen voor (toekomstige) ouders zijn:

  • Zwangerschapsverlof
  • Bevallingsverlof
  • Calamiteitenverlof
  • Geboorteverlof
  • Adoptie- en pleegzorgverlof
  • Ouderschapsverlof

Overzicht verlofvormen Rijksoverheid

Het Ministerie van SZW heeft een handig overzicht gemaakt van alle verlofregelingen rondom de geboorte van en/of zorg voor kinderen. Hierin ziet u in één oogopslag welke regelingen waarvoor gelden. Bekijk het overzicht van alle verlofregelingen rondom geboorte en zorg voor kinderen van de Rijksoverheid.


Meer informatie

Wilt u meer weten over de verschillende verlofvormen rondom de geboorte van en de zorg voor kinderen? Bijvoorbeeld hoe ze werken en waar uw medewerkers recht op hebben? Lees hier meer over in het uitgebreide artikel op de website van Sazas.

Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend. Ondanks dat deze informatie met de grootste zorg is samengesteld, kan het gebeuren dat bepaalde informatie niet meer actueel is.


Gerelateerde tags

Personeel

Naar alle nieuws

VHG - Koninklijke Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners

Horaplantsoen 20
6717 LT Ede
 
T 085 330 77 00
E info@vhg.org