VHG  |  Ondernemer  |  Nieuws  |  Artikel

Skip Navigation Linksdefault

"Voor ondernemers in het groen"

04e10529-df4e-47fd-b210-c8ba3a4f180d

VHG Nieuws

Nieuws en actualiteiten. Blijf op de hoogte van alle relevante thema's.

Vraag van de week: We zijn van plan een nieuwe bedrijfslocatie aan te kopen en daarop een nieuw bedrijfspand te bouwen. In welke milieucategorie valt ons bedrijf?

do 08 dec 2022

Een milieucategorie is een classificatie van de belasting die een (bedrijfs)activiteit kan leggen op het milieu. Er zijn 6 categorieën.

 Alle bedrijfsactiviteiten zijn dus ingedeeld in milieucategorieën, waarbij categorie 1 betekent dat de bedrijfsactiviteiten weinig potentiële milieuhinder veroorzaken. Bij categorie 5 of 6 is juist sprake van veel potentiële milieuhinder.

Afstand

Op basis van de milieucategorie wordt bepaald hoe groot de afstand tussen een bedrijf en bijvoorbeeld een naastgelegen woning minimaal moet zijn. Hoe hoger de milieucategorie, hoe groter deze afstand moet zijn.

Bestemmingsplan

Uit controle van het bestemmingsplan voor deze vraag blijkt dat op de betreffende bedrijfslocatie bedrijven met milieucategorie 2 zijn toegestaan. Daaronder vallen bedrijven in de groene sector tot en met 500 m2 bedrijfsoppervlakte. In dit geval zal 470 m2 worden gebruikt. De bouwplannen passen dus binnen de kaders van het bestemmingsplan. Om meer dan 500 m2 te kunnen bebouwen, had de ondernemer eerst een lange vergunning- of bestemmingsplanprocedure moeten doorlopen waarbij vooraf geen 100% zekerheid is dat het toegestaan gaat worden.

Ook plannen?

Heeft u ook plannen voor het aankopen van een nieuwe bedrijfslocatie en/of en het realiseren van bouwplannen? Raadpleeg dan altijd eerst het bestemmingsplan. U weet dan direct wat uw mogelijkheden zijn. Zo nodig kunt u tijdig uw plannen aanpassen en/of een vergunning- of bestemmingsplanprocedure starten.

Meer weten?

Voor meer informatie en vragen kunt u contact opnemen met onze collega's van de VHG Ondernemershelpdesk via ondernemershelpdesk@vhg.org of 085 330 77 00. Zij zijn bereikbaar op werkdagen tussen 8.30 en 17.00 uur. 

VHG - Koninklijke Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners

Horaplantsoen 20
6717 LT Ede
T 085 330 77 00
E info@vhg.org

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws!

Direct inschrijven voor de nieuwsbrief