VHG  |  Ondernemer  |  Nieuws  |  Artikel

Skip Navigation Linksdefault

"Voor ondernemers in het groen"

76bb6d1c-e437-440d-9e16-f416c82e08c5

VHG Nieuws

Nieuws en actualiteiten. Blijf op de hoogte van alle relevante thema's.

Vraag van de week: Wat kan ik doen als een tuin van mijn klant bedreigd wordt door Japanse Duizendknoop vanuit een gemeentelijk plantsoen?

do 09 jun 2022

De Japanse Duizendknoop is een invasieve exoot die echter niet op de Unilijst staat, zoals de Reuzenbalsemien. Voor soorten die op de Uni-lijst staan is het bezitten, verhandelen, kweken, transporteren en importeren in de hele EU verboden. Het is de taak van de lidstaten om deze soorten, waar mogelijk, te bestrijden.

Voor de Japanse Duizendknoop is er - ondanks dat het een invasieve soort is - dus geen wettelijke verplichting om deze te bestrijden. Dit neemt niet weg dat veel terreinbeheerders volop maatregelen nemen om overlast zoveel mogelijk te beperken en verspreiding en schade te voorkomen.

Wordt een tuin door een gemeentelijk plantsoen bedreigd, dan kan de klant bij de gemeente een 'melding openbare ruimte' doen.

Let op: u kunt als ondernemer deze melding niet zelf doen, dit moet worden gedaan door de eigenaar van de tuin. De gemeente is niet verplicht om in actie te komen, een particulier is (naar redelijkheid) zelf verantwoordelijk voor het beschermen van zijn eigendommen.

Interessante informatie over herkennen, wetgeving en bestrijding van Japanse Duizendknoop vindt u op deze website.

Meer informatie

Meer weten hierover? Neem contact op met onze collega's van de VHG Ondernemershelpdesk via ondernemershelpdesk@vhg.org of 085 330 77 00.

De VHG Ondernemershelpdesk is bereikbaar op werkdagen tussen 8.30 en 17.00 uur. 


VHG - Koninklijke Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners

Horaplantsoen 20
6717 LT Ede
 
T 085 330 77 00
E info@vhg.org