Vitaliteit is een begrip dat de laatste jaren veel gebruikt wordt. Maar wat betekent dit precies? De letterlijke betekenis van vitaliteit is ‘levenskracht’. Vitaliteit tijdens het werk zegt iets over de lichamelijke, geestelijke, sociaal-emotionele en spirituele gesteldheid van jouw medewerkers. Als werkgever is het belangrijk om vitaliteit te stimuleren. Weten hoe?
Medewerkers die zich vitaal voelen, melden zich vaak minder vaak ziek, zijn meer betrokken en waarderen hun functie. Vitaliteit heeft dus niet alleen voordelen voor jouw medewerkers, maar ook voor jou als werkgever. Maar hoe stimuleer je vitaliteit en hoe ga je hierover met medewerkers in gesprek? In dit artikel lees je praktische tips.
Minder verzuim onder vitale medewerkers
Vitale medewerkers zitten vaak vol energie en halen voldoening uit hun werk. Zij zijn betrokken bij het bedrijf en ook bij hun collega’s. Het is niet alleen zo dat vitale medewerkers zich minder vaak ziekmelden, maar als zij ziek zijn duurt dit minder lang. Hierdoor bespaar je als werkgever kosten voor bijvoorbeeld vervanging en re-integratie.
Vijf tips voor het stimuleren van vitaliteit
Als werkgever heb je verschillende mogelijkheden om medewerkers te stimuleren om aan hun vitaliteit te werken. Met deze tips kun je jouw medewerkers motiveren:
1. Geef het goede voorbeeld;
2. Zorg voor voldoende ontspanning en beweging;
3. Bied leuke extra’s aan;
4. Blijf in contact tijdens thuiswerken;
5. Betrek medewerkers bij vitaliteit.
Ga met deze vijf tips het gesprek aan
Een gesprek over vitaliteit kan helpen om ziekteverzuim te voorkomen. Het kan lastig zijn om het gesprek aan te gaan. Deze tips helpen daarbij:
1. Bereid het gesprek goed voor;
2. Begin het gesprek goed;
3. Nodig de medewerker uit om eigen gesprekspunten in te brengen;
4. Vraag goed door;
5. Rond het gesprek af en maak vervolgafspraken.
Benieuwd hoe je als werkgever invulling kan geven aan deze tips? Je leest het op
de website van Sazas.