Verhoog de btw van 6% naar 9% op offertes en facturen

Verhoog de btw van 6% naar 9% op offertes en facturen

Als u nu een offerte stuurt, dan moet u in sommige gevallen al het nieuwe btw-tarief van 9% vermelden. Het hangt af van wanneer u betaald wordt. Er zijn een aantal mogelijkheden:

1. U wordt betaald in 2019
U stuurt nu een offerte. U gaat het werk doen in 2019 en wordt betaald in 2019. U zet nu al 9% btw op de offerte, en straks ook op uw factuur.

2. U wordt betaald in 2018
U stuurt nu een offerte. U gaat het werk doen in 2018 of 2019 en u wordt betaald in 2018. U zet nu 6% btw op de offerte, en straks ook op uw factuur.

Dit geldt bijvoorbeeld voor de levering van beplanting die uw klanten dit jaar al betalen, maar die pas in 2019 gaat plaatsvinden. De Belastingdienst zal hiervoor niet gaan naheffen.

3. U weet nog niet wanneer u betaald wordt
U stuurt nu een offerte. U gaat het werk doen in 2019, maar u weet nu nog niet wanneer uw klant u gaat betalen? Zet dan 6% btw op uw offerte en spreek met uw klant af dat u dit zal verhogen naar 9% btw op uw factuur, als hij u pas gaat betalen in 2019. U kunt dit vermelden in uw offerte en/of opdrachtbevestiging.

9% btw afdragen
Zijn uw diensten of producten nu met 6% btw belast? Dan wordt dat waarschijnlijk 9% vanaf 1 januari 2019. Bepaal nu al of u uw prijzen per 1 januari 2019 gaat verhogen. In uw aangifte voor de btw over het eerste kwartaal 2019 moet u 9% btw afdragen, mits de Eerste Kamer zal instemmen met het Belastingplan 2019.

Bepaal of u uw prijzen gaat verhogen
Uw particuliere klanten betalen een prijs inclusief btw. De verhoging van de btw kunt u doorberekenen in uw verkoopprijs. Uw brutowinst blijft dan gelijk. Verhoogt u uw verkoopprijs inclusief de btw? Dan gaat deze ook voor uw zakelijke klanten omhoog. Omdat de meeste ondernemers de btw kunnen aftrekken, blijven ze toch evenveel betalen voor uw diensten of producten.

Bron: Kamer van Koophandel

Delen op:

Maak kennis
met de VHG Domeinen

Leden VHG

Ontdek de voordelen van het VHG-lidmaatschap. Bekijk het nieuws, de agenda, publicaties en handige tools.

Ga naar leden VHG

Zakelijke opdrachtgevers

Voor elk groenproject de juiste VHG-professional. Van ontwerp en advies tot realisatie, beheer en onderhoud.

Ga naar zakelijke opdrachtgevers

Consumenten

Uw VHG-hovenier zorgt voor meer tuinplezier. U bent verzekerd van vakmanschap, deskundig advies én garantie.

Ga naar consumenten