Opdrachtgevers:

Onderwijs & Scholingsbeleid

Lesmateriaal Het Levende Gebouw voor het gehele onderwijsprogramma
Goed groen onderwijs maak je samen
Groene Hotspots: sterke regionale platformen van onderwijs en bedrijfsleven
VHG Docentendag 2019
VHG-Journaal Doorstroomproject
Onderwijscahier
VHG Branche-opleiding
Egreen+ European Green Mastery

 

Lesmateriaal Het Levende Gebouw voor het gehele onderwijsprogramma

Naast het bedrijfsleven toont ook het onderwijs veel interesse in het VHG-concept Het Levende Gebouw. Branchevereniging VHG en een aantal AOC’s ontwikkelen gezamenlijk lesmateriaal hiervoor. Er is inmiddels een schema gemaakt, waarop te zien is hoe de onderwijsmodulen ingericht worden. Bijzonder is dat het lesmateriaal niet alleen gebruikt kan worden door de vakdocenten groen, maar ook door docenten Nederlands, economie etc. Zo krijgt Het Levende Gebouw een positie in het gehele onderwijsprogramma.
De eerste preview van het materiaal is tijdens de VHG docentendag die op donderdag 1 oktober plaatsvindt. 

Goed groen onderwijs maak je samen

Branchevereniging VHG spant zich in om de instroom en de kwaliteit van het groene onderwijs te bevorderen. Dat doen we samen met de onderwijsinstellingen en het bedrijfsleven. De ervaringen die we daarmee de afgelopen jaren hebben opgedaan, hebben we gebundeld in het boekje ‘Goed groen onderwijs maak je samen’. U kunt het boekje hier online doorbladeren. Wilt u een gedrukt exemplaar ontvangen, stuur dan een e-mail naar j.mul@vhg.org

Groene Hotspots: sterke regionale platformen van onderwijs en bedrijfsleven

Onderwijs, bedrijfsleven en Branchevereniging VHG werken steeds nauwer samen om de mensen in de groene sector en de bedrijven nog beter te ontwikkelen. De Groene Hotspot is daarin een nieuwe stap. Het is een verregaande krachtenbundeling op regionaal niveau tussen het groene onderwijs en het bedrijfsleven om samen te komen tot verdere ontwikkeling van het vak en het vakonderwijs. VHG heeft zich ten doel gesteld binnen een paar jaar negen hotspots, verspreid over Nederland te vormen.

De Groene Hotspot is een ontmoetingsplek rond een aoc waar informatie en kennis gedeeld kan worden door studenten van de groene opleidingen, alumni, groene leerbedrijven, innovatieve groenbedrijven, groene hbo’s, lectoren, overheden, leveranciers en adviesbureaus enzovoorts.

Noodzaak
Een goede koppeling tussen onderwijs en bedrijfsleven is meer dan ooit noodzakelijk, gezien de krapte op de arbeidsmarkt en de onzekere toekomst van de aoc’s. Groene Hotspots maken het mogelijk dat scholen en bedrijven meer met elkaar samenwerken. Met de Groene Hotspots geven Branchevereniging VHG en de betreffende scholen invulling aan de wens van de minister om tot krachtenbundeling en samenwerking te komen.

Gastlessen, docentenstages
Binnen de Groene Hotspots kunnen alle samenwerkingsactiviteiten een plaats krijgen die de afgelopen jaren zijn ontwikkeld om samen goed groen onderwijs te maken. Denk aan activiteiten voor het vmbo om de doorstroming naar het groene mbo te bevorderen, deskundigheidsbevordering van docenten via stages, gastlessen door groenprofessionals, verdiepingslessen, bedrijfsbezoeken enzovoorts.

Binnen een Groene Hotspot:
• is er een nauwe samenwerking met regionale groene vmbo-scholen. Het geven van een
  reëel beroepsbeeld van de groene sector moet leiden tot een verhoogde doorstroom naar
  het groene mbo.
• werken onderwijs en bedrijfsleven nauw samen bij het vormgeven van het mbo-onderwijs
  voor hoveniers. Dat gebeurt binnen het VHG-programma ‘Excellente scholen – excellente
  leerbedrijven’.
• hebben docenten goede contacten binnen de bedrijven en lopen zij regelmatig stage. Zo
  werken ze aan hun professionalisering en kennen ze de actuele ontwikkelingen.
• verzorgen bedrijven gastlessen op de scholen en geven ze samen met de scholen
  inhoud aan het groene onderwijs.
• is er bij voorkeur een VHG-Branche-opleiding.
• wordt er gewerkt om de doorstroom naar duaal hbo mogelijk te maken.

Om het proces aan de gang te houden en goed te organiseren zorgt VHG voor een coördinator voor de procesbegeleiding. 

Hotspots actief:
Breda: Prinsentuin College
Houten: Wellantcollege
Velp: Aeres MBO

Hotspots in voorbereiding:
Eelde/Leeuwarden: Nordwin College/Terra
Hoorn: Clusius
Maasland: Lentiz
Nijmegen: Helicon
Roermond: CitaVerde
Zwolle: Zone College

 

 

 

Meer weten?
Wilt u meer weten over de Groene Hotspots en hoe u daarbij betrokken kunt zijn? Neem contact op met Jeroen Zijlmans, beleidsadviseur Onderwijs & Arbeidsmarkt bij VHG. Hij is bereikbaar via j.zijlmans@vhg.org of telefonisch via 030 659 55 50.

 

 

 

 

 

 

Egreen+ European Green Mastery 

 
 
  
 

VHG docentendag 2020
De docentendag op 1 oktober zal niet plaatsvinden in zijn gebruikelijke vorm.  

VHG komt met een digitaal programma om het ontwikkelde lesmateriaal van ‘Het Levend Gebouw’ verder onder de aandacht te brengen. Hiervoor is nog geen datum gepland. Zodra de datum hiervan bekend is, zal die worden gecommuniceerd. 

VHG Docentendag 2019 bij het Zone.college in Zwolle groot succes

Zo’n negentig docenten van groene vmbo- en mbo-scholen bezochten op 3 oktober bij het Zone.college in Zwolle de jaarlijkse Docentendag van Branchevereniging VHG. Deze dag is bedoeld om de samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven te verder versterken. In diverse workshops maakten de docenten kennis met de laatste ontwikkelingen in de groene sector, zoals Het Levende Gebouw, circulariteit en I-Tree.

Opnieuw bleek dat de groene scholen openstaan voor de nieuwe ontwikkelingen en snelle stappen maken. De thema’s die door groenprofessionals werden gepresenteerd, bieden grote kansen voor het onderwijs. Scholen kunnen werven onder méér doelgroepen dan alleen de traditionele hoveniers. Nieuwe thema’s en innovaties trekken méér jongeren aan. En dat is nodig ook, want de komende jaren is er behoefte aan véél nieuwe vakmensen die ook andere vaardigheden moeten bezitten. Bijvoorbeeld voor het binnen- en buitengroen bij gebouwen. Groene gebouwen komen er steeds meer en ze moeten worden ontworpen en aangelegd, maar ook langdurig worden onderhouden.

Volgend jaar vindt deze interessante dag plaats op 1 oktober 2020


 

 

 

 

 

 

  

 

 

  

VHG-Journaal Doorstroomproject 

Om de doorstroom van jongeren vanuit het vmbo-groen naar het mbo-groen te stimuleren, is Branchevereniging VHG in samenwerking met VHG-leden en scholen het Project Doorstroom gestart. Door vmbo-leerlingen in contact te laten komen met de praktijk, hoopt VHG hen te enthousiasmeren te kiezen voor het groene vak en door de stromen naar het groene mbo. Met resultaat, want er is een toename van het aantal leerlingen op het groene mbo van het Helicon in Eindhoven!


 

Delen op:

Maak kennis
met de VHG Domeinen

Leden VHG

Ontdek de voordelen van het VHG-lidmaatschap. Bekijk het nieuws, de agenda, publicaties en handige tools.

Ga naar leden VHG

Zakelijke opdrachtgevers

Voor elk groenproject de juiste VHG-professional. Van ontwerp en advies tot realisatie, beheer en onderhoud.

Ga naar zakelijke opdrachtgevers

Consumenten

Uw VHG-hovenier zorgt voor meer tuinplezier. U bent verzekerd van vakmanschap, deskundig advies én garantie.

Ga naar consumenten