Opdrachtgevers:

Conflictbemiddeling

Onafhankelijke bemiddeling bij conflicten

De VHG-Ondernemershelpdesk heeft de dienstverlening uitgebreid met een nieuwe dienst. VHG-leden die in conflict zijn geraakt met een opdrachtgever, werknemer of andere partij, kunnen tegen gereduceerd tarief gebruik maken van conflictbemiddeling door een onafhankelijke deskundige. Hiervoor heeft Branchevereniging VHG een samenwerkingsovereenkomst afgesloten met Wijzijnéén B.V. Dit bureau is actief op het gebied van management, consultancy en mediation.

Met deze samenwerking wil de VHG-Ondernemershelpdesk tegemoet komen aan de behoefte onder ondernemers en consumenten aan een snelle en goede oplossing van conflicten. “Ondernemers die met een conflict te maken hebben, raadplegen ons veelal voor advies”, vertelt Richard Maaskant van de VHG-Ondernemershelpdesk. “Wij hebben geconstateerd dat wij daar als branchevereniging niet onafhankelijk in kunnen adviseren. Daarom bieden wij nu de hulp aan van een externe partij die gespecialiseerd is op dit gebied.”

Belangen helder
Succesvolle conflictbemiddeling kan de financiële schade voor beide partijen beperken en voorkomen dat de onderlinge verstandhoudingen onherstelbaar beschadigen. De kosten ervan liggen aanzienlijk lager dan die van bijvoorbeeld een rechtszaak. Bovendien verloopt het traject veelal ook sneller. “Als beide partijen bereid zijn met elkaar tot een oplossing te komen, dan zijn twee of drie gesprekken meestal voldoende”, aldus Jacques-Paul van Meel, partner bij Wijzijnéén B.V. “Wij brengen de partijen op een laagdrempelige manier bij elkaar. We helpen om het zakelijke en het persoonlijke te scheiden en de verschillende belangen duidelijk te krijgen. Men hoeft het niet met elkaar eens te zijn over die belangen, maar zodra er begrip voor is, wordt het vinden van een oplossing al makkelijker.” “Wij lossen het probleem niet voor de partijen op”, vult collega Paul van de Water aan. “We helpen puur bij het zoeken naar mogelijkheden om uit het conflict te komen.”

Duurzame resultaten
Beide consultants zijn ervaren interim- en projectmanagers die de groenbranche goed kennen. Paul van de Water was enige tijd interim-manager bij Branchevereniging VHG. Ook werkte Jacques van Meel interim voor Stichting Groenkeur. “We zijn bekend met de branche, de verschillende type bedrijven en de problematiek waarmee de groene ondernemers te maken kunnen hebben”, aldus Van de Water. “Of het nu gaat om projectmanagement, coaching of conflictbemiddeling, wij streven er altijd naar om mensen te verbinden en te motiveren.” Deze insteek levert volgens Van Meel de meest duurzame resultaten op. “Uit onderzoek blijkt dat de kans dat een strijd opnieuw oplaait aanzienlijk kleiner is wanneer een probleem via mediation of conflictbemiddeling wordt opgelost. De medewerking van beide partijen is uiteraard wel een voorwaarde.”

Checklist
Het traject naar conflictbemiddeling start bij de VHG-Ondernemershelpdesk. Richard Maaskant licht toe: “Wanneer een ondernemer melding maakt van een probleem, bepalen we of de zaak in aanmerking komt voor conflictbemiddeling. Als dat het geval is, dan neemt Wijzijnéén contact op met de vraagsteller en vervolgens ook met de andere partij. Als beiden mee willen werken, dan volgen enkele sessies waarin men tot een oplossing tracht te komen. De afspraken die men met elkaar maakt, worden op papier gezet en ondertekend. Overigens kunnen ook werknemers, opdrachtgevers of andere partijen gebruik maken van deze dienst.”

Voorkomen is beter…
Uiteraard is het altijd prettiger en goedkoper om conflicten te voorkomen. Het schriftelijk vastleggen van gemaakte afspraken draagt daar zeker aan bij. “De maatschappij verzakelijkt”, aldus Maaskant. “Dat vraagt ook van ondernemers en werkgevers een meer zakelijke aanpak. De VHG-Ondernemershelpdesk adviseert dan ook om zaken altijd contractueel vast te leggen. En mocht het dan toch voorkomen dat er een conflict dreigt, trek dan bijtijds aan de bel. Liefst nog voordat de zaak escaleert en men niet meer met elkaar kan praten.”

Conflictbemiddeling via VHG Ondernemershelpdesk
Op basis van de overeengekomen mantelafspraken biedt Wijzijnéén B.V. via de VHG- Ondernemershelpdesk conflictbemiddeling aan tegen de volgende tarieven:

VHG-leden:
eerste gesprek € 85,- per uur
vervolggesprekken € 100,- per uur

Niet-leden:
eerste gesprek € 100,- per uur
vervolggesprekken € 125,- per uur
www.wijzijneen.nl

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de VHG-Ondernemershelpdesk via telefoonnummer (030) 659 55 50 of e-mail ondernemershelpdesk@vhg.org.

Delen op:

Maak kennis
met de VHG Domeinen

Leden VHG

Ontdek de voordelen van het VHG-lidmaatschap. Bekijk het nieuws, de agenda, publicaties en handige tools.

Ga naar leden VHG

Zakelijke opdrachtgevers

Voor elk groenproject de juiste VHG-professional. Van ontwerp en advies tot realisatie, beheer en onderhoud.

Ga naar zakelijke opdrachtgevers

Consumenten

Uw VHG-hovenier zorgt voor meer tuinplezier. U bent verzekerd van vakmanschap, deskundig advies én garantie.

Ga naar consumenten