Opdrachtgevers:

Kennisbijeenkomsten

   

 

 

 

Kennisbijeenkomst Bomen 

 

 

 

 

 

Op dinsdag 6 november 2018 organiseerde VHG Platform Boomspecialisten in samenwerking met ISB en NVTB een kennisbijeenkomst rondom de thema’s: ‘Essentaksterfte’ en het ‘Waardeverlies van bomen bij schade’. Daarnaast was er een feestelijke uitreiking van het Boomproject van het Jaar 2018. Wij waren te gast bij de gemeente Almere.

Programma

Onderzoek Essentaksterfte
Uit nieuw onderzoek van de WUR blijken duidelijke verschillen in gevoeligheid tussen verschillende essensoorten en cultivars voor essentaksterfte. Jelle Hiemstra presenteerde voor de eerste keer de resultaten van dit onderzoek.

Essentaksterfte Almere
Almere beheert 800 hectare bos, waarvan de es de meest aanwezige boom is. Daarnaast beheert de gemeente 13.000 essen als straat en laanbomen. Op dit moment is 63% van alle essen aangetast. De verwachting is dat dit er meer worden. Hoe gaat Almere hier mee om? Wouter Baack, Adviseur Groen, Water en Natuur bij de Gemeente Almere sprak over de ervaringen met het Protocol Essentaksterfte, de aanpak in Almere en het gekozen beleid vanuit de inventarisatie.

Essentaksterfte Utrecht
De gemeente Utrecht heeft ongeveer 24.000 essen, 82% hiervan is aangetast. Jeroen van Gaalen, Beheerder Cultuurtechniek bij Gemeente Utrecht Bomen &Groen sprak over de aanpak in Utrecht. En deze is niet hetzelfde als in Almere…..

Discussie
Discussie over de aanpak van essentaksterfte en de ervaringen met dit voorjaar gelanceerde protocol Essentaksterfte (http://library.wur.nl/WebQuery/wurpubs/fulltext/455738 ). Zijn er nog suggesties voor verbetering van het protocol?

Wie bepaalt het waardeverlies van bomen?
De rechter heeft uitspraak gedaan dat het Rekenmodel van de NVTB niet meer eenzijdig kan worden gebruikt om het waardeverlies van een boom te bepalen wanneer deze is beschadigd, maar niet vervangen hoeft worden. Hiermee valt een belangrijke stok achter de deur weg voor de boombeheerder en boomspecialist. Zeker met de opgave in de steden rondom woningbouw en energietransitie kunnen er problemen ontstaan. Hoe pakken we dit als branche op? Ceciel van Iperen (voorzitter NVTB) startte de discussie met de precieze stand van zaken.

Uitreiking Boomproject van het Jaar 2018
Voor het derde jaar op rij organiseerde Branchevereniging VHG de competitie voor het Boomproject van het Jaar. Dit jaar waren er 4 genomineerden. Tijdens de bijeenkomst werd de winnaar bekend gemaakt: Pius Floris Boomverzorging met het project de historische grensboom Venlo.

De overige genomineerden waren:
•          Oude Markt Weert, Herman Vaessen BV
•          Begraafplaats Zoetermeer, Ada Wille Landschaps- & Begraafplaatsarchitectuur
•          Gustav Mahlerplein Amsterdam, Nationale Bomenbank B.V.

Delen op:

Maak kennis
met de VHG Domeinen

Leden VHG

Ontdek de voordelen van het VHG-lidmaatschap. Bekijk het nieuws, de agenda, publicaties en handige tools.

Ga naar leden VHG

Zakelijke opdrachtgevers

Voor elk groenproject de juiste VHG-professional. Van ontwerp en advies tot realisatie, beheer en onderhoud.

Ga naar zakelijke opdrachtgevers

Consumenten

Uw VHG-hovenier zorgt voor meer tuinplezier. U bent verzekerd van vakmanschap, deskundig advies én garantie.

Ga naar consumenten