Opdrachtgevers:

ZorgSaam

Kennisplatform ZorgSaam

Een voorbeeld van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) is om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een mogelijkheid te bieden in het bedrijfsleven. U kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan het bieden van een dagbestedingsplaats, dagopvang of arbeidstraining.

Al vele jaren is er een maatschappelijke discussie over de wenselijkheid van arbeidsparticipatie van mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Dit onderwerp is ook aan de orde gesteld binnen de Vakgroep Hoveniers. Het gaat dan om ongeveer 530.000 WAO’ers, 190.000 Wajongers, 35.000 WAZ'ers, 270.000 WW'ers en 275.000 bijstandsgerechtigden, hierna te noemen: de deelnemers uit de 'doelgroep' (situatie december 2009). Zij vallen allen onder wetgeving van ons sociaal zekerheidsstelsel.

Uit onderzoek is gebleken dat werken in een groene werkomgeving zeer geschikt is voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Een groene werkomgeving heeft een positieve invloed op de gemoedstoestand, geeft werkplezier en stimuleert het ontwikkelen van (nieuwe) vaardigheden.

Landelijk netwerk
In opdracht van VHG Vakgroep Hoveniers is in januari 2010 het Kennisplatform ZorgSaam opgericht. Het kennisplatform heeft als doel om een landelijk netwerk van hoveniersbedrijven op te bouwen die plaats bieden aan een of meerdere medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt. Daarmee voorzien we in de behoefte om over dit onderdeel van MVO informatie uit te wisselen en kennis met elkaar te delen. Het voorstel om hier als sector iets mee te doen, wordt enerzijds ingegeven door de toenemende roep om meer inhoud te geven aan MVO (upgrading van het imago van de sector). Anderzijds liggen hier ook kansen voor een verbetering van de continuïteit en de winstgevendheid van de hoveniersbedrijven.

Telefonische enquête
In de zomerperiode van 2014 heeft Branchevereniging VHG onder haar leden een anonieme telefonische enquête gehouden over het werken met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Van alle respondenten heeft 37,24% een medewerker met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst. De verdere uitwerking van dit onderzoek leest u op het ledengedeelte van deze website.

In opdracht van sociale partners (Branchevereniging VHG, FNV Agrarisch Groen en CNV Vakmensen) is in december 2016 een telefonische enquête uitgevoerd onder de populatie van 2.595 werkgevers binnen de sector hoveniers en groenvoorzieners. U kunt de resultaten van deze enquête hier lezen.

Contact
Heeft u vragen of opmerkingen, dan kunt u contact opnemen met het secretariaat van het Kennisplatform ZorgSaam via i.sangers@vhg.org.

Een deel van deze pagina is afgeschermd en alleen toegankelijk voor leden.

Word lid

Meerwaarde voor ondernemers in het groen. Dat is wat Branchevereniging VHG biedt. Meer ruimte om te ondernemen. Meer markt. Meer invloed. Maak gebruik van de voordelen van het lidmaatschap. Word lid. Daarmee versterkt u niet alleen uw eigen onderneming, maar ook het imago van de bedrijfstak én de invloed op nationaal en internationaal niveau. En daar plukt u dan weer de vruchten van.

Ik wil lid worden Meer informatie
Delen op:

Maak kennis
met de VHG Domeinen

Leden VHG

Ontdek de voordelen van het VHG-lidmaatschap. Bekijk het nieuws, de agenda, publicaties en handige tools.

Ga naar leden VHG

Zakelijke opdrachtgevers

Voor elk groenproject de juiste VHG-professional. Van ontwerp en advies tot realisatie, beheer en onderhoud.

Ga naar zakelijke opdrachtgevers

Consumenten

Uw VHG-hovenier zorgt voor meer tuinplezier. U bent verzekerd van vakmanschap, deskundig advies én garantie.

Ga naar consumenten