Opdrachtgevers:

Ervaringen ondernemers

Ervaringen van vijf ondernemers

“Vanuit onze kennis, ervaring en de fantastische mogelijkheden van onze tuinen bieden we mensen met een zorg- en ondersteuningsvraag een veilige, vertrouwde en stimulerende werkplek. De productie is van ondergeschikt belang. Niet de beperkingen zijn leidend, maar de mogelijkheden. De deelnemers kunnen gevarieerde tuinwerkzaamheden doen, afhankelijk van het seizoen. Van schoffelen, snoeien en oogsten tot het verzorgen van de vogels en de kippen. Mensen met verschillende achtergronden kunnen met elkaar samenwerken, van elkaar leren en elkaar stimuleren. Door de kleinschalige opzet krijgt iedere deelnemer de aandacht die nodig is, in een sfeervolle omgeving.”

Tineke Termeulen, Zorgtuin Bingelrade, Bingelrade

***

“In onze zorgkwekerij Harcohof bieden we mensen een plek om te groeien en verder te komen. Het gaat erom dat zij hun vermogen vergroten en een bijdrage kunnen leveren. Dat willen ze ook graag. Ze willen nuttig werk doen en ergens bijhoren. Het shirt met ons logo, dat dragen ze met trots. Als ondernemer zeg ik: ‘je doet dit niet voor het geld’. De energie en voldoening die het werken met deze doelgroepen geven, dat zijn voor mij de belangrijkste drijfveren.”

Harry van de Brug, Zorgkwekerij Harcohof, Hoevelaken
***

“Wij nemen al sinds het begin van de jaren negentig mensen met een arbeidsbeperking in ons bedrijf op. In de drukkere perioden loopt het aantal op tot zo’n 10% van ons personeelsbestand. Het bevalt goed, een aantal hebben we in vaste dienst genomen. Veel delen van ons werkpakket zijn voor hen geschikt, zoals plantsoenonderhoud, eenvoudige reparaties en snoeiwerk. Deze doelgroepen vragen aandacht en structuur, maar als je dat biedt, kun je vaak geen betere mensen hebben. Ze zijn erg gemotiveerd. Zo hebben we al veel mensen op een plezierige manier werk kunnen bieden.”

Barend van Doorn, Signa Terra, Geldermalsen
***

“Ons bedrijf staat open voor mensen met een arbeidsbeperking. Ze werken in kleine, geselecteerde groepen, onder leiding van bij voorkeur twee ervaren vakmensen. De werkzaamheden zijn afgestemd op hun niveau, maar we leren ze graag meer over ons mooie vak. Bovendien leren ze ook van elkaar. We zien duidelijk kansen voor deze doelgroep. Het maakt hen echt gelukkig te mogen werken in werkkleding van ons bedrijf. Dan horen ze erbij! De mogelijkheden ontplooien we het liefst samen met gemeenten, wsw-bedrijven en opdrachtgevers of een mix hiervan.”

Sas Haan, De Graaf Hoveniers, Diepenheim
***

“KernGroen heeft meerdere medewerkers met een arbeidsbeperking structureel in dienst. Veelal zijn dit mensen met een sociaal psychische handicap. Ze worden ingezet als vakkracht in de groenvoorziening en het hovenierswerk. En dat werkt! Ze vinden bij ons echt (vak)werk, structuur, ontwikkelmogelijkheden en een gewaardeerde plek in de maatschappij. Daar varen ze wel bij. Het werken in teamverband en in de buitenlucht werkt heel stimulerend. Je ziet dat ze veel arbeidsvreugde hebben en dat ze zich daadwerkelijk en gestaagd ontwikkelen. Het werken met en ontwikkelen van deze medewerkers is allemaal maatwerk, dat geduld en aandacht vraagt. Die energie steken we er graag in. Het geeft veel voldoening om te zien dat ze in onze branche kans van slagen hebben. Het zoeken is naar opdrachtgevers die ons de kans geven nog meer vooruitstrevende project op dit gebied te kunnen neerzetten.”

Dick Bothof, KernGroen bv, Renkum
***

Delen op:

Maak kennis
met de VHG Domeinen

Leden VHG

Ontdek de voordelen van het VHG-lidmaatschap. Bekijk het nieuws, de agenda, publicaties en handige tools.

Ga naar leden VHG

Zakelijke opdrachtgevers

Voor elk groenproject de juiste VHG-professional. Van ontwerp en advies tot realisatie, beheer en onderhoud.

Ga naar zakelijke opdrachtgevers

Consumenten

Uw VHG-hovenier zorgt voor meer tuinplezier. U bent verzekerd van vakmanschap, deskundig advies én garantie.

Ga naar consumenten