Wat gebeurt er als bedrijfsarts, behandelaar, medewerker én werkgever samenwerken? Dan ontstaat er ruimte voor betere zorg, sneller herstel én succesvolle terugkeer naar werk. En daar wint iedereen bij, ook in de agrarische en groene sector. Yolande Kampen, medisch adviseur en bedrijfsarts bij Stigas, legt uit hoe het werkt.
Wat is arbocuratieve samenwerking precies?
Dat is de samenwerking tussen de huisarts of specialist en de bedrijfsarts. Samen kijken ze niet alleen naar herstel, maar ook naar wat iemand nog wél kan. Met als doel: zorgen dat een zieke medewerker zo goed én zo snel mogelijk herstelt én duurzaam terugkeert naar werk."
Waarom is dat belangrijk?
“Veel artsen weten niet of iemand werkt, wat voor werk het is, of dat iemand al langer arbeidsongeschikt is. Terwijl werk – mits goed afgestemd – juist kan bijdragen aan herstel. Het biedt structuur, afleiding en gevoel van eigenwaarde. Maar dan moeten behandelaar en bedrijfsarts wél informatie uitwisselen, uiteraard met toestemming van de medewerker."
Welke rol heeft de zieke medewerker zelf?
“Een belangrijke! De medewerker kan zelf zorgen dat beide artsen – behandelaar én bedrijfsarts – van elkaar weten. Bijvoorbeeld door tijdens het consult te noemen dat er contact is met een bedrijfsarts, of dat werk een rol speelt in het dagelijks functioneren. Ook kan de medewerker actief meedenken over wat mogelijk is qua werk, en wat misschien (tijdelijk) niet. Die open houding helpt artsen om beter samen te werken én het herstel te versnellen."
En wat is de rol van de werkgever?
“Een werkgever kan het verschil maken door in gesprek te blijven en ruimte te bieden voor aangepast werk. Denk aan tijdelijk ander werk, een andere taakverdeling of een rustigere opbouw. En door de medewerker te stimuleren om contact te houden met de bedrijfsarts. Zo laat je zien dat je meedenkt én meewerkt aan herstel. Zeker in onze sector – met vaak kleine teams en fysiek werk – is die afstemming cruciaal."
Hoe werkt dit bijvoorbeeld bij een ziekte als kanker?
“Bij kanker is het behandeltraject vaak lang en zwaar. Toch wil een groot deel van de mensen uiteindelijk terug naar werk. Als artsen al tijdens of kort na de diagnose aandacht besteden aan werk, helpt dat enorm. Daar wordt aan gewerkt in een landelijke stuurgroep, die ik als bedrijfsarts nauw volg. Het doel: betere zorg, die betaalbaar is én leidt tot succesvolle werkhervatting."
Is er een richtlijn voor deze samenwerking?
“Ja. De generieke richtlijnmodule Arbeidsparticipatie voor medisch specialistische richtlijnen helpt behandelaars om werk onderdeel te maken van het behandelplan. Dat vergroot de kans op duurzaam herstel én op terugkeer naar werk. De invloed van werk op iemands geestelijke en lichamelijke gezondheid is enorm."
Wat betekent dit voor de agrarische en groene sector?
“Goede samenwerking tussen artsen, medewerker en werkgever zorgt voor minder misverstanden, minder ziekteverzuim en meer aandacht voor preventie. Als bedrijfsarts en behandelaar hetzelfde adviseren, werkt dat krachtiger. En ook leefstijl komt vaker op tafel. Stigas ondersteunt hierbij via medische checks, inzetbaarheidstrajecten en persoonlijk advies."
Welke stappen zet Stigas nu al , en wat is er nog nodig?
“Onze bedrijfsartsen zoeken actief contact met behandelaren en informeren hen over ingezette acties. Maar samenwerking vraagt inzet van álle partijen: behandelaren, bedrijfsartsen, werkgevers, zorgverzekeraars én politiek. Gelukkig is er beweging. Het eerder genoemde project rond kanker is een mooie eerste stap naar bredere samenwerking in de toekomst.
Meer weten? Bekijk wat Stigas kan betekenen via
stigas.nl.