VHG  |  Ondernemer  |  Nieuws  |  Artikel

Skip Navigation Linksdefault

"Voor ondernemers in het groen"

cbd2ea1b-d2d5-4eff-b61d-e9af418383dc

VHG Nieuws

Nieuws en actualiteiten. Blijf op de hoogte van alle relevante thema's.

15 jaar Week van de Teek – controleren blijft belangrijk

do 20 apr 2023

Deze week is het De Week van de Teek. De week wordt dit jaar voor de vijftiende keer georganiseerd door Stigas samen met een groot aantal organisaties, waaronder Koninklijke VHG. Wie in het groen werkt, loopt een verhoogd risico op een tekenbeet. En daarmee het risico op de ziekte van Lyme. Controleren op teken blijft van belang, dat is de boodschap in de Week van de Teek. 

Veel bereikt in 15 jaar
Samen hebben we veel bereikt: werkgevers geven voorlichting, verstrekken beschermende middelen en tekenverwijderaars en meer dan 90 procent van de werknemers met een groot risico op tekenbeten controleert zichzelf dagelijks. En als dat nodig is, worden teken snel verwijderd. Deze aandacht blijft nodig. Blijven inventariseren waar de teek zit, voorlichting geven en middelen beschikbaar stellen om tekenbeten te voorkomen, blijft het devies. Denk daarbij ook aan speciale groepen, zoals nieuwe werknemers en vrijwilligers.

Toekomst: beschermende kleding en vaccin
Op het gebied van beschermende kleding en vaccins zijn er volop ontwikkelingen. Zo zijn de ervaringen met het dragen van kleding geïmpregneerd met permetrine uitgebreid onderzocht. Deze uitkomsten zijn leidend geweest bij het opstellen van een norm. Binnenkort is er een stemmingsronde voor deze Europese CEN-norm. Na een positieve stemming komt er voor deze kleding een CE-markering, herkenbaar aan het speciale label in de kleding. Deze biedt de zekerheid dat de kleding én effectief is tegen tekenbeten gedurende een bepaald aantal wasbeurten én dat er geen gezondheidsrisico's zijn.

Er is nog geen vaccin tegen de ziekte van Lyme, maar er is wel een groot internationaal onderzoek gaande naar een nieuw vaccin. Het experimentele vaccin is gericht tegen verschillende soorten Lymebacteriën die in de Verenigde staten en in Europa voorkomen. Het onderzoek, waaraan ook Amsterdam UMC deelneemt, loopt tot eind 2024.

Doe mee aan de poll
Stigas heeft een korte poll gemaakt voor werknemers over het verwijderen van teken. Met de uitkomsten kunnen de voorlichting en instructies over het verwijderen van teken worden verbeterd.   

Vragen?
Heb je vragen over het voorkomen van tekenbeten en de ziekte van Lyme? Bel preventieadviseur Mirjam de Groot 06 20 09 66 79 of stuur haar een e-mail: mirjam.de.groot@stigas.nl


VHG - Koninklijke Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners

Horaplantsoen 20
6717 LT Ede
T 085 330 77 00
E info@vhg.org

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws!

Direct inschrijven voor de nieuwsbrief