Van regen tot kou. En van wind tot zon. Als groenspecialist werk je buiten in verschillende weersomstandigheden. Dat is de laatste tijd wel gebleken! Mochten we weer een typische Hollandse zomer tegemoet gaan, dan is het goed om alvast voorbereid te zijn. Het is bekend dat werken in de zon schadelijk kan zijn. Door maatregelen te nemen, kun je risico’s beperken. Verzuimspecialist Sazas zet vier feiten over veilig werken in de zon op een rij.
Feit 1: hierom is werken in de zon schadelijk
Wie in de zon werkt, heeft meer kans op huidkanker. Zonlicht bestaat namelijk voor een deel uit ultraviolette stralen (uv-stralen). Deze stralen zijn schadelijk voor de huid. Verbranden door de zon en teveel blootstelling aan de zon kunnen op lange termijn leiden tot huidkanker. Dit is de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland: één op de vijf Nederlanders krijgt met huidkanker te maken. Wie buiten werkt krijgt per jaar ongeveer drie keer zoveel uv-straling op de huid. Een medewerker die buiten werkt heeft hierdoor vijf keer meer kans op bepaalde soorten huidkanker dan een medewerker die binnen werkt. Daarnaast is uv-straling schadelijk voor de ogen. Het kan staar veroorzaken. Dit is een vertroebeling van de ooglens. Dit kan het zicht of de manier waarop iemand kleuren ziet verminderen. Zonder behandeling kan staar leiden tot blindheid.
Feit 2: dit kan helpen om veilig te werken in de zon
Er zijn verschillende maatregelen die kunnen helpen om de schade door de zon te beperken. Aan zonnebrandcrème heb je vast al gedacht, maar dragen jij en je medewerkers ook een zonnebril? Meer
tips om veilig te werken in de zon geeft Sazas op haar website.
Feit 3: onderschat ook warmte niet
Is het naast zonnig ook warm? Hoge buitentemperaturen kunnen vervelende gevolgen hebben. Werken in hoge buitentemperaturen, kan leiden tot een zonnesteek of hitteberoerte. Bij een zonnesteek is het lichaam te droog en te warm. Normaal koelt het lichaam zichzelf af door te zweten. Maar als iemand meer vocht verliest dan hij of zij drinkt, koelt het lichaam onvoldoende af. Als je medewerker daarbij veel beweegt, maken de spieren in het lichaam veel warmte aan. De huid kan deze warmte door vochtgebrek niet kwijtraken. Dit kan leiden tot duizeligheid, overgeven, hoofdpijn en een slap gevoel. Dit wordt een zonnesteek genoemd. Koelt iemand niet op tijd af, dan gaat er uiteindelijk minder bloed naar de huid. De huid wordt dan bleek en zweet niet meer. Dit noemen we een hitteberoerte. Om een zonnesteek of hitteberoerte te voorkomen, is het belangrijk dat medewerkers voldoende water drinken.
Feit 4: collega's op kantoor? Houd ook daar het hoofd koel
Heb je collega's die werken op kantoor? Voor het werken op kantoor bestaan er richtlijnen om te bepalen of de temperatuur te hoog is om gezond te kunnen werken. Voor licht lichamelijk kantoorwerk geldt een maximum van 28 °C. Bij redelijk zware inspanning op kantoor, geldt een maximale temperatuur van 26 °C. Dit geldt alleen als er een duidelijk voelbare luchtstroom is, anders is het maximum 25 °C. Bij zeer lichamelijk inspannend werk, geldt er een maximum van 25 °C. Dit geldt alleen als er een voelbare luchtstroom is. Is dit niet het geval, dan mag het niet warmer zijn dan 23 °C. Bekijk op de website van Sazas
tips om ook op kantoor het hoofd koel te houden.
Lees ook hoe je in warme perioden handig het VHG Jaarurenmodel toepast