VHG  |  Ondernemer  |  Nieuws  |  Artikel

Skip Navigation Linksdefault

"Voor ondernemers in het groen"

4fc99fc2-510d-487f-9210-20fbc745ae8f

VHG Nieuws

Nieuws en actualiteiten. Blijf op de hoogte van alle relevante thema's.

Aanvalsplan Landschap voor 10% groenblauwe dooradering in Nederland

do 01 jun 2023

​Ongeveer 60% van de landschapselementen is de laatste eeuw uit het Nederlandse landschap verdwenen. Het Aanvalsplan Landschap wil het tij keren en de landschapselementen terugbrengen in ons land. Het doel is om te zorgen voor 10% zogeheten groenblauwe dooradering. 

 Het Aanvalsplan Landschap is een initiatief van Stichting Deltaplan Biodiversiteitsherstel waarin 125 partners, waaronder ook Koninklijke VHG deel uitmaakt, samenwerken om biodiversiteit in Nederland te versterken.

Bekijk het Aanvalsplan Landschap

Wat zijn landschapselementen?

Landschapselementen zijn de ‘bouwstenen’ die samen een divers, gezond en biodivers landschap vormen. Denk hierbij aan bomen, houtwallen, heggen, hagen, plassen, rivieren en kwelders. Het netwerk van aan elkaar verbonden landschapselementen noemen we groenblauwe dooradering.
 

Herstel cultuurlandschap

Groenblauwe dooradering levert een structurele bijdrage aan het herstel van het Nederlandse cultuurlandschap. En dat is goed voor de biodiversiteit, klimaatbestendigheid, bodemleven, waterkwaliteit en onze eigen gezondheid. Daarnaast zijn landschapselementen in staat stikstof in te vangen waardoor het niet verder verspreid wordt naar de omgeving. 

Handreiking

Stichting Deltaplan Biodiversiteitsherstel heeft een handreiking ontwikkeld waarin de definities van landschapselementen nader worden toegelicht.

https://www.samenvoorbiodiversiteit.nl/pdf/svbd-handreiking-definities-landschapselementen.pdf


VHG - Koninklijke Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners

Horaplantsoen 20
6717 LT Ede
T 085 330 77 00
E info@vhg.org

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws!

Direct inschrijven voor de nieuwsbrief