VHG  |  Ondernemer  |  Nieuws  |  Artikel

Skip Navigation Linksdefault

"Voor ondernemers in het groen"

bcb18e4e-6563-47e5-934c-a71f121f56ce

VHG Nieuws

Nieuws en actualiteiten. Blijf op de hoogte van alle relevante thema's.

Brons voor hoveniers Twan en Willem op EuroSkills in Gdansk!

ma 11 sep 2023

​Onder luid gejuich van alle Hollandse supporters besprongen Twan Geven en Willem Mateman - beiden student van Aeres MBO Velp - afgelopen zaterdag het podium tijdens EuroSkills in Gdansk. Daar namen de hoveniers hun bronzen medaille in ontvangst. Met 11 andere teams streden ze drie dagen lang op het onderdeel Landscape Gardening. Oostenrijk behaalde het goud en Finland ging met het zilver naar huis. VHG-voorzitter John Koomen was gisteren op Schiphol om hen namens onze vereniging te feliciteren.


“Twan en Willem hebben het groene vak op een geweldige manier vertegenwoordigd in Gdansk”, aldus Koomen. “Deze medaille hebben ze dik verdiend. Het kan niet anders dan dat zij een mooie toekomst tegemoet gaan.” Wedstrijden zoals dit zijn volgens de voorzitter belangrijk om de aandacht te vestigen op het belang van de beroepsgerichte vakken zoals hovenier en het mbo-onderwijs op de kaart te zetten. “De bewustwording van de waarde van groen groeit en daarmee ook de waarde van het groene vak én het groene onderwijs. Dat is een goede ontwikkeling, want we hebben de goed opgeleide mensen hard nodig om het onderscheid te kunnen maken.” 
Houtwerk en beplanting

Nicole Slagmolen begeleidde het team namens Koninklijk VHG van voorbereiding tot en met de finale. Zij kijkt terug op een enerverende wedstrijd: “Ze zijn er met enorm veel zin en inzet aan begonnen. De wedstrijdopdracht paste goed bij hun kwaliteiten: ze zijn goed in houtwerk en in beplanting. De tweede dag hadden ze het wat moeilijk, maar daar zijn ze vlot uitgekomen. Toen op de derde dag het vijverfolie er soepel inging, begon het weer te lopen. Het lukte om de tuin helemaal af te krijgen en die zag er heel goed uit.”Secuur werk

De gedegen voorbereiding van het team én hun tomeloze inzet bleken niet voor niets, ze behaalden ongeveer 95% van de meetpunten. De beoordeling van de beplanting was minder dan verwacht. Slagmolen legt uit: “Met de beplanting moest een natuurlijke uitstraling worden gecreëerd, aantrekkelijk voor vlinders, insecten en vogels. Je ziet dan dat Nederland en Zweden voorop lopen in de aanpak om de beplanting in kleine groepjes terug te laten komen in de tuin. Je weet nooit hoe een jury daarnaar kijkt, dus dat is een zeker risico, maar dat hebben ze ruimschoots gecompenseerd met hun secure werk.”


Niet verwacht

Twan en Willem hadden een podiumplek niet verwacht. “Het was is echt een moment van ontlading en blijdschap”, aldus Willem. “Onze hoop was eigenlijk gevestigd op een Medallion for Excellence, maar een podiumplek is natuurlijk wel het mooist!” Nederlandse winnaars

Aan de Europese kampioenschappen namen 22 Nederlandse mbo-studenten deel. 5 van hen haalden een medaille, 9 een prijs voor excellente prestatie. Bekijk ook het item op NOS stories!


Bron foto's: Worldskills Netherlands

VHG - Koninklijke Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners

Horaplantsoen 20
6717 LT Ede
T 085 330 77 00
E info@vhg.org

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws!

Direct inschrijven voor de nieuwsbrief