VHG  |  Ondernemer  |  Nieuws  |  Artikel

Skip Navigation Linksdefault

"Voor ondernemers in het groen"

76f2eeb1-aeab-45e3-b570-408206693ac5

VHG Nieuws

Nieuws en actualiteiten. Blijf op de hoogte van alle relevante thema's.

De wintertijd gaat in: zo zorgt u voor een soepele overgang voor uw medewerkers

do 27 okt 2022

Zondag 30 oktober wordt de klok één uur achteruitgezet; de wintertijd gaat dan in. Dit betekent voor veel mensen een uur langer slapen. Maar de overgang naar wintertijd kan ook zorgen voor mentale en/of lichamelijk klachten bij uw medewerkers. Hoe kunt u als werkgever hierop inspelen?


Wintertijd, hoe zit het ook al weer?  

Op de laatste zondag van oktober gaat de wintertijd in. Dit jaar is dat dus op 30 oktober 2022. De klok gaat dan één uur achteruit, officieel om drie uur 's nachts. In de ochtend wordt het dan eerder licht en in de avond eerder donker. De wintertijd is eigenlijk de 'standaardtijd'. In 1977 werd de zomertijd ingevoerd, om dezelfde tijd te hebben als onze buurlanden. In de Europese Unie wordt al een paar jaar gesproken over het stoppen met de zomer – en wintertijd. De Nederlandse overheid heeft hier nog geen besluit over genomen.

Klachten door overgang naar wintertijd   

Het verzetten van de klok kan invloed hebben op uw biologische klok. Dit is het systeem in het lichaam dat ervoor zorgt dat uw lichaam zich aanpast aan het dag –en nachtritme van de aarde. Na het ingaan van de wintertijd, kan de biologische klok even in de war zijn. Sommige mensen merken hiervan bijna niets, anderen hebben er een paar dagen of zelfs weken last van. Iemand kan dan klachten hebben als slecht slapen, moeheid en somberheid. Wanneer iemand zich niet fit voelt, heeft dit vaak invloed op het werk. 

Tips voor de overgang naar wintertijd  

Er zijn dingen die u en uw medewerkers kunnen doen om de overgang naar de wintertijd soepeler te laten verlopen en klachten zoveel mogelijk tegen te gaan:

 • Vasthouden aan routine  
  Hebben uw medewerkers vaste gewoontes tijdens hun werkdag? Bijvoorbeeld eerst een kopje koffie drinken op het bedrijf voordat ze op pad gaan naar klanten? Of altijd de werktijd op dezelfde tijd eindigen? Vasthouden aan deze gewoontes kan helpen met het aanpassen aan de nieuwe tijd. 

 • Direct alle klokken verzetten
  Niet alle klokken passen automatisch de tijd aan. Denk aan analoge klokken op de zaak of de tijd op het dashboard in de werkbus. Zorg dat de tijd zo snel mogelijk wordt verzet.

 • Gezonde voeding
  Gezond eten en drinken heeft altijd een positieve invloed op het lichaam, ook bij de overgang naar wintertijd en tijdens de wintertijd zelf. Als werkgever kunt u hierin een rol spelen. Bijvoorbeeld door fruit aan te bieden aan uw medewerkers. 

  Daarnaast zijn voldoende licht en beweging belangrijk. Groenspecialisten die in het veld werken, bevinden zich veel in het daglicht en bewegen waarschijnlijk ook voldoende. Zijn er collega's die op kantoor werken? Hen kan het helpen als hun bureau in de buurt staat van een raam en om af en toe even te bewegen. Bijvoorbeeld door in pauzes buiten te wandelen of staand te telefoneren. 

Winterdip en winterdepressie

Ervaart uw medewerker de hele winterperiode klachten? Misschien heeft hij of zij dan een winterdip of zelfs een winterdepressie. Wat is het verschil tussen deze twee en hoe gaat u hier als werkgever mee om? U leest hierover meer op de website van verzuimspecialist Sazas.  

Gerelateerde tags

Personeel

Naar alle nieuws

VHG - Koninklijke Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners

Horaplantsoen 20
6717 LT Ede
 
T 085 330 77 00
E info@vhg.org