Sinds veel mensen een smartphone hebben, zijn ze ook steeds vaker online te vinden. Zowel op het werk als privé. Van bellen, e-mailen tot het beantwoorden van (zakelijke) chatberichten; veel mensen zijn er dagelijks mee bezig op het werk. Steeds meer mensen en bedrijven raken meer afhankelijk van digitale middelen. Dit kan leiden tot digitale stress. En zelfs tot ziekteverzuim. Digitale stress hangt sterk samen met de werkdruk die medewerkers ervaren als zij altijd 'aan' staan. Wat kan jij als werkgever tegen digitale stress doen?
Digitale stress
Vooral jonge medewerkers kunnen stressklachten krijgen. Voor hen is het vaak lastig om de laptop, smartphone of tablet te laten liggen. Dit gebeurt ook tijdens het werk. Digitale stress kan zelfs één van de oorzaken zijn van een burn-out. Een burn-out heeft meestal met het werk te maken. Het werk stelt namelijk eisen aan medewerkers. Ook medewerkers die moeite hebben om aan die (digitale) eisen te voldoen, en die niet voldoende ontspanning nemen, kunnen klachten krijgen. En zich daardoor ziekmelden. Hoe kan je als werkgever zorgen dat medewerkers minder 'aan staan'?
Wat kun je als werkgever doen tegen digitale stress?
- Bereikbaarheid buiten werktijd: zorg voor richtlijnen
Geef als werkgever het goede voorbeeld, organiseer gesprekken en zorg voor richtlijnen. Met duidelijke richtlijnen geef je aan hoe je over 'altijd bereikbaar zijn' denkt en help je medewerkers grenzen te stellen. Maak daarom bespreekbaar dat een goede werk-privébalans belangrijk is.
- Verzorg ondersteuning
Voor medewerkers is het belangrijk dat zij overzicht houden. Als werkgever kan je medewerkers oplossingen bieden en advies geven over hoe zij hiermee kunnen omgaan. Spreek bijvoorbeeld af dat van één iemand de werktelefoon aan staat tijdens een werkklus. Die is bereikbaar voor vragen, terwijl de andere medewerkers door kunnen werken.
- Organiseer gesprekken
Het organiseren van gesprekken met medewerkers kan hen helpen om goede afspraken te maken. Wat vinden zij belangrijk als het gaat over bereikbaarheid? En wat vind je er zelf van? Dit kan ook een moment zijn waarop je tot goede ideeën komt om digistress samen met je medewerkers te voorkomen.