VHG  |  Ondernemer  |  Nieuws  |  Artikel

Skip Navigation Linksdefault

"Voor ondernemers in het groen"

a2887c46-4f7b-4224-918b-32bc45b5537f

VHG Nieuws

Nieuws en actualiteiten. Blijf op de hoogte van alle relevante thema's.

Duurzame plaatsing: wat is het en hoe maak je er een succes van?

do 15 jun 2023

Voor mensen met een arbeidsbeperking is het vaak lastig om betaald werk te vinden én te houden. En dat ondanks de krapte op de arbeidsmarkt. Duurzame plaatsing kan een oplossing zijn. Wat is dit precies en hoe kun je er als werkgever een succes van maken? 


Wat is duurzame plaatsing

Wanneer we het hebben over duurzame plaatsing, bedoelen we mensen met een arbeidsbeperking en/of afstand tot de arbeidsmarkt. Hierbij kun je denken aan mensen met slechthorendheid, rugklachten of een spierziekte. Bij duurzame plaatsing gaat het erom deze mensen aan het werk te helpen en minimaal één jaar op een goede manier te houden. Het kan ook gaan om het bieden van goede voorwaarden wanneer zij van baan veranderen.

HAN deed onderzoek  

Er was nog weinig bekend over hoe duurzame plaatsing van mensen met een arbeidsbeperking binnen een ‘gewoon’ bedrijf de eerste jaren verloopt. Ook was er weinig informatie over de zaken die daarbij belangrijk zijn, voor zowel werkgevers als medewerkers. Daarom heeft HAN University of Applied Science de afgelopen vier jaar een praktijkonderzoek uitgevoerd: Duurzaam Werk(t). Onderzoekers keken welke zaken een positieve invloed hebben op de duurzame plaatsingen van mensen met een arbeidsbeperking. Ook keken ze wat de extra waarde is van een arbeidsdeskundige.

In het onderzoek werden veertien arbeidsplaatsingen onderzocht in de regio’s Zuid-Kennemerland en IJmond, Rijk van Nijmegen en Twente. Vragenlijsten en gesprekken gaven inzicht in de ervaringen van werkgevers, medewerkers en arbeidsdeskundigen. Dit leverde veel informatie op over duurzame plaatsingen in de praktijk. Duurzame plaatsing is een belangrijk onderwerp. De overheid wijst steeds vaker op het belang van duurzame arbeidsplaatsingen. Zeker in tijden van personeelstekorten kunnen deze een meerwaarde hebben.

Goede begeleiding en waardering 

Alle medewerkers die in het onderzoek werden gevolgd, kregen in het tweede jaar een vast contract. Toch ging het proces niet zonder slag of stoot. Voor jou als werkgever is het daarom belangrijk om niet alleen te zorgen voor passend werk, maar ook voor goede begeleiding. Bovendien zijn medewerkers meer gemotiveerd als zij zinvol werk doen en waardering krijgen.
Daarnaast blijkt dat arbeidsdeskundigen een belangrijke rol kunnen spelen bij duurzame plaatsingen van medewerkers met een arbeidsbeperking. Zo kunnen zij bijvoorbeeld zorgen voor de juiste match, maatwerk, voldoende begeleiding en financieel advies.

Tips voor succesvolle duurzame plaatsing

Uit het onderzoek ‘Duurzaam Werk(t)’ kwamen succesfactoren voor duurzame plaatsingen naar voren. Die kunnen jou als werkgever helpen om duurzame plaatsingen tot een succes te maken. Lees de tips voor een succesvolle duurzame plaatsing op de website van verzuimspecialist SazasVHG - Koninklijke Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners

Horaplantsoen 20
6717 LT Ede
T 085 330 77 00
E info@vhg.org

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws!

Direct inschrijven voor de nieuwsbrief